HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v přírodě pokračují, mají však už tragické konce

Již dva týdny řeší profesionální a dobrovolní hasiči v Jihočeském kraji denně desítky požárů v přírodě. Denně jsou vysílány desítky jednotek, některé požáry jsou takového rozsahu, že jsou vyhlašovány druhé stupně požárního poplachu. Na území ORP města Dačice byl vyhlášen dokonce třetí stupeň požárního poplachu. 

Ve čtvrtek 24. března byl prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska HZS Jihočeského kraje rozeslán starostům všech obcí v Jihočeském kraji dopis s informací o závažnosti situace s doporučením monitorignu míst pálení v katastru obcí. Monitoring pálení provádí jednotky místních dobrovolných hasičů.
Zároveň HZS Jihočeského kraje pro monitoring míst pálení vyčlenil vyšetřovatele (příslušníky pro zjišťování příčin vzniku požáru), kteří také v rámci svého vyšetřovacího obvodu kontrolují nahlášená pálení. Zda jsou dodrženy všechny předpisy k zabezpečení požární bezpečnosti při pálení a v případě nedodržení udělují sankce.

I přes tato opatření se počet sobotních požárů opět dostal na tři desítky, z toho bylo 24 požárů v přírodě. Požáry trav, porostů či lesů byly tentorkát všechny bez vzniklé škody. Tragický konec měl však požár trávy u Čimelic, části obce Krsice, kde při spalování trávy zemřela osoba.

Ať už se jedná o pálení nebo rozdělávání ohňů ve volné přírodě, varujeme: suchý hořící porost v kombinaci s větrem a případné nedodržení bezpečnostních zásad může způsobit velké škody jak na majetku, tak především na životech a zdraví!

Varujeme: nezakládejte ohně v přírodě!!! Nespalujte!!!

Odkazy do noveho okna

Požár trávy, Kovanín - 26. 3. 2022

Požár trávy, Kovanín - 26. 3. 2022 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem