HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

AKTUALIZACE: Požáry v Libereckém kraji dosáhly až do zvláštního stupně požárního poplachu

Začátek týdne se hasiči v Libereckém kraji rozhodně nenudili. Během pondělí řešili celkem 18 požárů. Jednalo se zejména o požáry lesních a travnatých porostů. Požáry sužovaly všechny územní odbory v Libereckém kraji. U většiny z nich hasičům komplikoval hasební práce silný nárazový vítr, který v kombinaci se suchou půdou tvořil požáry téměř nezastavitelné. 

Nejzávažnější požár propukl ve 14:47 hodin v obci Železný Brod v části obce Horská Kamenice na Jablonecku. Jednalo se o požár klestí, který se následně rozšířil na plochu 500x300m. Vyhlášen byl zvláštní stupeň požárního poplachu a na místo se postupně sjelo 32 jednotek. Velitel zásahu si vzhledem k rozsahu požáru povolal velkoobjemové cisterny, chemický automobil pro plnění tlakových lahví, pro letecké hašení byl povolán vrtulník s bambivakem z Prahy a letadlo LHS z Mnichova Hradiště (jeho činnost byla k 20. hodině ukončena). Hasební látku hasiči čerpali z nedaleké řeky Jizery pomocí tří čerpadel. Místo zásahu bylo rozděleno na dva úseky. Kvůli silnému zakouření museli hasiči zasahovat v dýchací technice.

7.4.2020 AKTUALIZACE:

Požár v Horské Kamenici byl lokalizován ještě v den propuknutí tj. 6.4.2020 ve 21:40 hodin. Celková zasažená plocha byla k večeru cca 700x400m. Přes noc jednotky zásah přerušily a na místě zůstaly 4 jednotky dobrovolných hasičů, které oblast do rána monitorovaly a kontrolovaly. Od dnešní osmé hodiny ranní zásah v Horské Kamenici znovu pokračoval, oblast byla rozdělena na 4 úseky. Každý úsek byl postupně zlikvidován, až se ve 14:20 hodin podařilo úspěšně zlikvidovat poslední čtvrtý úsek. Ve 14:55  hodin došlo ke znovurozhoření některých skrytých ohnisek, která musela být znovu lokalizována a zlikvidována. To se podařilo v 15:25 hodin. Letecké hašení nebylo na pondělní zásah nutné, hasiči zvládli v těžkých podmínkách požár zlikvidovat vlastními silami a prostředky. Celková škoda a příčina je v tuto chvíli v šetření.

Na Jablonecku to však nebyl ojedinělý požár. Na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje byl ohlášen ve 14:41 hodin požár lesního porostu, a to v Proseči nad Nisou. Jednalo se o plochu o rozloze 50x50m. Požár se vlivem silného větru šířil třemi směry. Vyhlášen byl 2. stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo celkem devět jednotek hasičů. Na likvidaci požáru nasadili hasiči celkem šest vodních proudů. Lokalizaci požáru z místa ohlásili v 15:35 hodin a likvidaci pak o hodinu později v 16:39 hodin.

O požáry neměli nouzi ani hasiči na Českolipsku. Celkem jich za pondělí řešili osm. V obci Dubá – Lhota vyjelo ve 13:11 hodin k požáru trávy a pařezů celkem 7 jednotek hasičů. Jednalo se o zasaženou plochu cca 50x50m, která se vlivem větru stále rozšiřovala na konečný 1ha. V tomto případě hasiči na požár nasadili 8 vodních proudů. I zde byl vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. Pro dodávku hasební látky na požářiště bylo zřízeno čerpací stanoviště v nedalekém Nedamově. Zabránit šíření požáru se hasičům podařilo ve 14:20 a zlikvidovat pak ve 14:45 hodin.

V Horní Světlé hasiče zaměstnal požár hrabanky o rozloze 100x30m, který byl ohlášen krátce po 14. hodině. Na místo vyjelo pět jednotek hasičů. V tomto případě se hasičům podařilo požár lokalizovat přibližně hodinu od nahlášení, tedy v 15:27 hodin. Likvidaci pak velitel zásahu ohlásil krátce před 17. hodinou. Tento požár zůstal v 1. stupni požárního poplachu.

autor: por. Bc. Lucie Hložková, tisková mluvčí

foto: HZS LK

P_Horská KameniceP_Horská Kamenice

P_Horská KameniceP_Horská Kamenice

P_Horská KameniceP_Horská Kamenice

P_Proseč n./N.P_Proseč n./N.

P_Proseč n./N.P_Proseč n./N.

P_Proseč n./N.P_Proseč n./N.

P_Horní SvětláP_Horní Světlá

P_DubáP_Dubá

vytisknout  e-mailem