HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry při žňových pracích

V posledních dnech plní statistiky hasičů v Olomouckém kraji požáry, které vzniknou při žňových pracích. Za posledních 14 dní jich hasiči likvidovali už deset. 

Shodou okolností tři požáry na polích vznikly v okolí Nové Hradečné na Olomoucku.

  • 29. července 2013 likvidovalo osm jednotek požár pětihektarového pole s pšenicí, škoda vyčíslená majitelem 150 tisíc korun, pravděpodobná příčina - jiskra od zemědělské techniky.
  • 3. srpna 2013 osm jednotek likvidovalo požár na poli u Nové Hradečné, plocha zasažená požárem 3 ha, škoda vyčíslená majitelem 120 tisíc korun, příčina - jiskra od kombajnu.
  • 7. srpna 2013 likvidovalo šest jednotek požár pole s ječmenem, plocha zasažená požárem 15 ha, škoda vyčíslená majitelem předběžně 450 tisíc korun, pravděpodobná příčina - jiskra od kombajnu.

Všechny tři požáry spolu souvisí jen tím, že šlo o požáry na polích při provádění žňových prací, které s největší pravděpodobností způsobila jiskra od zemědělské techniky.

V období sklizně obilovin tradičně dochází ke zvýšenému nebezpečí vzniku požáru. V letošním roce je situace umocněna ještě tropickými teplotami a výrazným suchem. Nebezpečí vzniká z důvodu vyššího pohybu zemědělské techniky na polích se zralým obilím, které je v této době velmi náchylné ke vznícení. Další nebezpečí vzniku požáru je spojeno se skladováním sklizených rostlinných materiálů. Proto pro zamezení vzniku požáru dodržujte tato pravidla:

  • techniku a stroje provádějící žňové práce vybavte potřebným množstvím hasících přístrojů,
  • zabezpečte techniku určenou pro žňové práce proti možnému způsobení požáru (např. lapače jisker na výfucích, kryty horkých součástí strojů apod.), 
  • mějte vždy připravenu dostatečnou zásobu vody a traktor s pluhem k oborání případného místa požáru,
  • neodhazujte nedopalky cigaret a nepoužívejte otevřený oheň v blízkosti polí a uskladněných suchých rostlinných materiálů,
  • dodržujte v blízkosti skladů rostlinných materiálů zákaz používání otevřeného ohně a zákaz kouření,
  • materiály náchylné k samovznícení neskladujte vlhké (nedosušené),
  • pokud se Vám přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, volejte hasiče na tísňové linky 150 a 112.

Více informací k prevenci při žňových pracích naleznete >> zde <<

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem