HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry na Vysočině neberou konce, jen ty páteční za sebou zanechaly škodu více než 1,5 milionu korun

U třinácti požárů v přírodním prostředí zasahovali v průběhu pátku hasiči na Vysočině. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu více než 1,5 milionu korun. Hořela hlavně obilná pole, strniště, ale i zemědělská technika. Většina pátečních požárů vznikla v souvislosti s probíhajícími žněmi. Nejvíce požáru hasili hasiči na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku.  

  
V 10,58 hod byl na linku tísňového volání HZS Kraje Vysočina ohlášen požár pole s obilím u obce Jiřičky na Pelhřimovsku. Na místo události vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Pelhřimově společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Hořepníka, Hořic, Košetic, Křelovic a Senožat. Hasiči na místě zasahovali se šesti cisternovými automobilovými stříkačkami a další technikou. Při požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na likvidaci požáru na ploše přibližně 20 hektarů hasiči nasadili několik vodních proudů. Kromě hašení se zaměřili na ochranu okolí a před plameny  chránili nedaleký les. K rozšíření ohně na les jednotky zabránily. Zlikvidovat požár se hasičům podařilo až po třech hodinách intenzivního hašení. Majitel odhadl vzniklou škodu na 620 tisíc korun. Požár zapříčinila technická závada na žacím stroji.
P8070002.JPG
 
P8070004.JPG
 
Obilná pole hořela také na Havlíčkobrodsku. V 11,20 hod byl vyhlášen poplach jednotce profesionálních hasičů ze stanice Ledeč nad Sázavou a také jednotkám sborů dobrovolných hasičů z Kožlí, Ledče nad Sázavou. Číhoště, Jedlé a Bělé u Ledče nad Sázavou. Požár zasáhl nejenom sedm hektarů pole s ječmene, ale také část vzrostlého lesa u obce Bělá. Úplné uhasit požár se podařilo až před devátou hodinou večer. Majetková škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na částku 350 tisíc korun.  Hasiči svým zásahem uchránili majetek za dva miliony korun. Požár zapříčinil kámen, který vnikl do žací lišty stroje.  K dalšímu požáru vyjížděli po jedné hodině odpoledne hasiči do Počátek nedaleko Chotěboře. S požárem strniště a pole s obilím bojovali téměř tři hodiny hasiči ze šesti jednotek. Majitel odhadl vzniklou škodu na částku 103 372 Kč. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Havlíčkův Brod a Chotěboř společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z České Bělé, Ždírce nad Doubravou, Chotěboře a Horní Krupé.
 
Ve 14,37 byl přijala obsluha linky tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina hlášení o požáru stohu u Staré Říše. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Telči společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Nové Říše a Staré Říše. Uhasit požár se hasičům podařilo až po osmé hodině večer. Celková majetková škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 200 tisíc korun, jedná se o škodu, která vznikla požárem stohu, ale také na shořelých stromcích. Příčina vzniku požáru se nadále vyšetřuje. Jednou z prověřovaných variant je i varianta úmyslného zapálení.
 
 
Po šesté hodině v podvečer vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pelhřimov společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Červené Řečice k ohlášenému požáru kombajnu na poli u obce Zmišovice. Požár se majiteli podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů na místo události. Jednotky po příjezdu provedly dohašení slámy uvnitř kombajnu. Majitel odhadl vzniklou škodu na 200 tisíc korun. Požár zapříčinilo vznícení prachu v kombajnu.
 
P8070002.JPG
Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem