HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požárů v přírodním prostředí přibývá, pálení hlaste hasičům přes internet

Jen během pondělního odpoledne vyjížděly jednotky požární ochrany na území Královéhradeckého kraje k šesti případům požárů travního nebo lesního porostu. Při požáru dvou pasek u Bělé u Pecky byl dokonce vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na pomoc s likvidací požáru byla povolána i letecká hasičská služba z Jihlavy. 

P Bělá u Pecky (6).jpgPožár v katastru Bělé u Pecky na Jičínsku byl na krajské operační a informační středisko hasičů nahlášen v pondělí 1. 4. v 13:59 hod. K zásahu bylo postupně vysláno osm jednotek hasičů s dvanácti cisternami a o pomoc byla požádána také letecká hasičská služba, letadlo vzlétlo z Jihlavy. Průzkumem na místě události hasiči zjistili, že požár zasáhl dvě paseky o rozloze asi 100x100 m a 100x50 m. V místě prolévali hasiči půdu více než desítkou vodních proudů a letadlo provedlo celkem šest shozů. Plnění nádrže letadla probíhalo za účasti dobrovolných jednotek na letišti ve Staré Pace. Požár dostali hasiči pod kontrolu po 16. hodině, v 17:00 byla ohlášena likvidace požáru. Při události zasahovali profesionální hasiči z Nové Paky a Jičína a JSDH Lužany, Nová Paka, Pecka, Bělá u Pecky, Lázně Bělohrad a Stará Paka. Požár naštěstí nenapáchal žádné škody, podařilo se uchránit majetek ve výši půl milionu korun.

Další tři požáry likvidovaly jednotky na Náchodsku. V části Plhov (oznámeno v 13:13 hod.) hasily tři jednotky (HZS Náchod, JSDH Náchod, Dolní Radechová) požár paseky o rozloze 100x100 m. V těžko přístupném terénu ve stráni  hořela hrabanka po těžbě. Událost se obešla beze škody. Ve druhém případě hasili profesionální a dobrovolní hasiči z Náchoda požár v části Jizbice (oznámeno v 15:15). I v tomto případě hořely po těžbě dřeva pařezy a hrabanka, a to na ploše asi 50x30 m. Do třetice vyjížděli k nahlášenému požáru travního porostu hasiči do katastru České Skalice, části Spyta. Čtyři jednotky zde likvidovaly požár části louky ve stráni na ploše asi 50x50 m (HZS Jaroměř, JSDH Česká Skalice, Velká Jesenice, Nové Město nad Metují).

Na Trutnovsku likvidovali hasiči požár lesního porostu v trutnovské části Volanov (oznámeno v 15:19). Hořelo na ploše asi 300x50 m, hasiči museli prolít půdu vodou. V tomto případě zaměstnala událost pět jednotek požární ochrany (HZS Trutnov, JSDH Vlčice, Hajnice, Mladé Buky a Trutnov-Horní Staré Město). V obci Vítězná, části Záboří (ohlášeno 17:34) pak vyjíždělo šest jednotek k požáru lesního porostu. (HZS Dvůr Králové nad Labem, JSDH Hostinné, Bílá Třemešná, Mostek, Vítězná a Pilníkov).

Na Rychnovsku v Týništi nad Orlicí, Petrovičkách (ohlášeno 17:08) likvidovaly tři jednotky požár travního porostu, kdy se vymklo kontrole pálení trávy.

Většina pondělních požárů vznikla za stejných okolností, a to po předchozím pálení porostu. Svou roli pak ve všem sehrál sílící vítr, který rozdmýchal vyhasínající ohniště a může tak za rozšíření požáru na velké plochy.

_________________________________________________________________________________________________________________

Pravidla pro pálení biologického odpadu:

Hasiči apelují na veřejnost, aby pálení biologického odpadu hlásili prostřednictvím webové aplikace https://paleni.izscr.cz/.

Plošné vypalování trávy a porostů je zakázáno hned třemi zákony České republiky. Pálení přírodních materiálů po úklidu zahrad provádět lze, ale za dodržení vícero podmínek.

Kontrolované spalování přírodních materiálů po úklidu zahrad mohou provádět fyzické osoby za podmínek stanovených dotčenými zákony (zákon o požární ochraně, zákon o ovzduší, zákon o lesích, zákon o odpadech a další) a za podmínek stanových vyhláškami obcí a to na přiměřeně velikých hromadách za přítomnosti dospělé osoby a s připravenými prostředky k možnému hašení.

Právnické a podnikající fyzické osoby jsou povinny plánované spalování přírodních materiálů předem oznámit územně příslušnému HZS kraje včetně připravených opatření proti vzniku a šíření požáru. HZS kraje může určit další podmínky této činnosti nebo činnost zcela zakázat. Za porušení této ohlašovací povinnosti může být těmto osobám uložena pokuta opět až do výše 500 000 Kč. Ve vlastním zájmu by měly pálení biologického odpadu prostřednictvím internetu hlásit také fyzické osoby. Nahlášením pálení se předejde zbytečnému výjezdu jednotek hasičů!

 Bezpečnostní opatření:

  • velikost hromady klestí je nutno volit tak, aby shořela v době, kdy je na místě přítomen dozor,
  • při náhlém zhoršení počasí nebo silném větru je pálení nutné ihned přerušit a oheň uhasit,
  • místo pro pálení se izoluje pruhem širokým nejméně 1 m, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na minerální půdu (zeminu),
  • místo spalování se zabezpečí dostatečným množstvím hasebních látek,
  • místo pálení lze opustit až po úplném uhašení ohně,
  • po dobu 5 dnů nebo do vydatného deště je nutno místo pálení pravidelně kontrolovat,
  • příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny,
  • spalovat klest lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů,
  • osoba mladší 15 let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let, která je spalováním pověřena.

Martina Götzová, tisková mluvčí a HZS ČR
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

P Česká Skalice, Spyta

P Česká Skalice, Spyta 

Detailní náhled

P Trutnov, Volanov (1)

P Trutnov, Volanov (1) 

Detailní náhled

P Trutnov, Volanov (2)

P Trutnov, Volanov (2) 

Detailní náhled

P Trutnov, Volanov (3)

P Trutnov, Volanov (3) 

Detailní náhled

P Týniště n. O., Petrovičky (1)

P Týniště n. O., Petrovičky (1) 

Detailní náhled

P Týniště n. O., Petrovičky (2)

P Týniště n. O., Petrovičky (2) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (1)

P Bělá u Pecky (1) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (2)

P Bělá u Pecky (2) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (3)

P Bělá u Pecky (3) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (4)

P Bělá u Pecky (4) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (5)

P Bělá u Pecky (5) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (6)

P Bělá u Pecky (6) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (7)

P Bělá u Pecky (7) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (8)

P Bělá u Pecky (8) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (9)

P Bělá u Pecky (9) 

Detailní náhled

P Bělá u Pecky (10)

P Bělá u Pecky (10) 

Detailní náhled

P Trutnov, Volanov

P Trutnov, Volanov 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem