Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Naši hasiči přivezli několik cenných kovů z MS v požárním sportu v Kazachstánu

7. 9. 2021 (MF) - Letošní Mistrovství světa v požárním sportu se konalo ve dnech 1. – 5. září v kazašské Karagandě. Zúčastnili se ho nejlepší týmy z České republiky, Běloruska, Slovenska, Polska, Rakouska, Kazachstánu, Uzbekistánu, Mongolska a Ruska. 

Čeští reprezentanti opět zabodovali a přivezli si cenné medaile z několika disciplín. Dvě zlaté medaile, jak v kategorii mužů, tak v kategorii žen v disciplíně - běh na 100 m s překážkami. Po čtyřech letech máme opět vítěznou dvojici mistrů světa. Letos se to podařilo Pavlu Krpcovi a Karolíně Vivialové. Vě štafetě 4 x 100 m s překážkami si doběhla pro bronz štafeta B mužů. V královské disciplíně, kterou je požární útok, ženy získali zlato a v celkovém hodnocení se pak umístily na krásném třetím místě. Muži vybojovali v této disciplíně bronz a v celkovém hodnocení skončili na skvělém druhém místě.


 

Průběh mistrovství


2. září 2021

V průběhu prvního dne šampionátu závodníci změřili své síly v disciplíně výstup na cvičnou věž. Úkolem soutěžícího je co nejrychleji odstartovat, doběhnout k věži, a za pomoci hákového žebříku vyšplhat do vyšších podlaží. Jednotlivé individuální výsledky se následně propisují do celkového týmového hodnocení.

Reprezentační výběr žen skončil v součtu výkonů na 4. místě za týmy Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Nejlepšími závodnicemi českého týmu byly současná dvojnásobná mistryně ČR Kamila Bartošková (čas 7,63s) a její reprezentační kolegyně Klára Hulínská (čas 7,73s). Stejně jako ženám se dařilo i mužům, a po první disciplíně se dostali na čtvrtou pozici, za Kazachy, Rusy a Bělorusy. Nejlepšími českými závodníky byli Dan Klvaňa (čas 14,02s) a Jan Vyvial (čas 14,08s).

Celou soutěž vyhrála ruská závodnice Ekaterina Chendakova s časem 6,98s a Nikita Ukolov z Běloruska s časem 12,89s.

Na mistrovství světa startují závodníci z České republiky, Běloruska, Slovenska, Polska, Rakouska, Kazachstánu, Uzbekistánu, Mongolska a Ruska. Síly změří v celkem čtyřech disciplínách – individuálních (výstup na cvičnou věž a běh na 100 metrů s překážkami) i týmových (štafeta 4x100 metrů a požární útok). Umístění v jednotlivých disciplínách na konci mistrovství rozhodne o celkových vítězích.

Do textu 1.png
 

3. září 2021

Mistrovství světa v požárním sportu dnes pokračovalo na stadionu FK Shakhter disciplínou běh na 100 metrů s překážkami. Po čtyřech letech máme opět vítěznou dvojici mistrů světa. Po Danu Klvaňovi a Šárce Jiroušové, kteří získali zlatou medaili v Izmiru v roce 2017, se to letos podařilo Pavlu Krpcovi a Karolině Vyvialové.

Při disciplíně běh na 100 m s překážkami závodník překonává bariéru, za kterou sbírá dvě hadice, dále musí přeběhnout dlouhou kladinu, poté napojí dvě hadice do sebe, pak na proudnici a také do na dráze postaveného rozdělovače.

V kategorii žen si už od samého začátku závodu nejlépe vedla Karolina Vyvialová, která s časem 16,29s postoupila do semifinále ze základních rozběhů. Do finále pak postoupily čtyři závodnice se čtyřmi nejlepšími časy. Karolina zabojovala a čas 16,21s ji posunul mezi nejlepší čtyřku. Finálový běh zvládla s jistotou a na výsledkové tabuli svítila nejrychlejší dráha 16,11s pro reprezentantku z České republiky, která se tak stala novou světovou šampionkou. V celkovém součtu družstev obsadily naše závodnice třetí místo, před druhými Běloruskami a Ruskami.

Mezi muži byla konkurence vysoká, jelikož zastoupení mužských týmů je zde širší. Čeští reprezentanti se snažili zajistit si alespoň jedním pokusem dobrý čas pro tým. Kapitán týmu Pavel Krpec je zkušený závodník, na mistrovství světa nestartoval poprvé, ale titul mistra světa z individuální disciplíny mu dosud stále chyběl. Do semifinálových rozběhů postoupil s časem 15,40s, do finále s časem 15,79s. V konečném rozběhu se prokázaly jeho dlouholeté zkušenosti a výsledný čas 14,90s potvrdil titul absolutního vítěze a Pavel se stal novým mistrem světa. V konečném součtu družstev se muži dostali na třetí pozici, druzí skončili Bělorusové a první Rusové.

Mistři světa Pavel Krpec a Karolína Vyvialová.jpg
 

4. září 2021

Česká výprava po disciplíně štafeta 4 x 100 metrů s překážkami přidává další medaili do své sbírky. Štafeta B mužů si doběhla pro bronz.

 Ve štafetě nastupují za každé družstvo dvě čtveřice. Závodník na prvním úseku za pomoci žebříku přebíhá po střeše makety domku. V druhém úseku stojí bariéra, ve třetím úseku závodník sbírá hadice, přebíhá kladinu a spojuje hadice do sebe a na rozdělovač. Poslední člen štafety má za úkol před doběhnutím do cíle uhasit oheň pomocí hasícího přístroje.

První štafeta žen ve složení Klára Hulínská, Lucie Tůmová, Lenka Šestáková a Kamila Bartošková rozběhla svoji štafetu velmi dobře, ale bohužel nezahasila, a tak byl její pokus neplatný. Druhá štafeta – Kateřina Borovičková, Marcela Vrtalová, Dana Butulová a Karolina Vyvialová předvedla velmi pěkný výkon a časem 65,20s obsadila čtvrté místo.

V celkovém pořadí družstev jsou Češky v tuto chvíli na čtvrtém místě a pokud chtějí dosáhnout na medailovou pozici, musí se jim v neděli povést poslední disciplína, požární útok.

V parném odpoledni nastoupili v první štafetě muži ve složení Jiří Škodný, Patrik Kligl, Martin Lidmila a Jan Vyvial. Jejich výsledný čas byl 60,91s. Následujícím týmům se ne vždy podařilo uhasit oheň na čtvrtém úseku, a to vinou technické závady na hasících přístrojích. Oba své pokusy tak opakoval například tým Polska. Stejný problém potkal i naši rekordně rozběhnutou B štafetu ve složení Daniel Klvaňa, Dominik Soukup, Vojtěch Klenka a Pavel Krpec. Dokázali se ale zkoncentrovat na opakovaný pokus, který zvládli v čase 59,26s a získali tak bronzovou medaili.

V průběžném pořadí jsou muži na 2. místě za Bělorusy o pět bodů a pouze o jeden bod za nimi je Rusko. Boj o titul mistrů světa v požárním sportu je tak stále otevřený.

Výsledná listina s bronzovou štafetou mužů.jpg
 

5. září 2021

Požární útok byl vždy v historii mistrovství pro české reprezentanty silnou disciplínou. Bylo tomu i letos na Mistrovství světa v Kazachstánu, kde se zadařilo oběma týmům. V této královské disciplíně vybojovaly ženy první místo a muži místo druhé. V celkovém hodnocení se ženy staly druhými vicemistryněmi světa, muži vicemistry.

I v závěrečný den mistrovství nastoupily k plnění disciplíny jako první ženy. Český tým nastoupil v sestavě Apolena Kasalová, Karolina Vyvialová, Kamila Bartošková, Klára Hulínská, Lenka Šestáková, Dana Butulová a Lucie Tůmová. Do celkového hodnocení se započítal až jejich druhý pokus, ve kterém naše závodnice odstartovaly, vytvořily a roztáhly útočné vedení a naplnily nástřikové terče vodou v čase 26,35s, což stačilo na mistrovský titul v této disciplíně před druhými Běloruskami (26,67s) a třetími Kazaškami (27,04s). V celkovém součtu družstev se naše reprezentantky s 12 body umístily na třetím místě, druhé skončily Rusky a první Bělorusky, oba týmy měly shodný počet bodů, ve prospěch Bělorusek hrálo roli lepší umístění v požárním útoku. „S celkovým umístěním jsme spokojeni, velkým úspěchem je pro nás vítězství v požárním útoku, ale největší radost máme z naší nové mistryně světa Karoliny Vyvialové. Průběh mistrovství byl v pořádku, dle našeho očekávání, připravenost závodnic byla dobrá. Naši sestavu sice před začátkem mistrovství ovlivnilo zranění, ale dokázali jsme se s tím vypořádat“, komentoval výkony svých svěřenek jejich trenér Libor Mrozowski.

Muži odstartovali jako první ve své kategorii a svým prvním pokusem si zapsali čas 27,96s. Naše sestava nastoupila ve složení Pavel Krpec, Jan Vyvial, Martin Lidmila, Vojtěch Klenka, Dominik Soukup, Jiří Škodný a Dan Klvaňa. Ve velké konkurenci všech mužských týmů se, kromě umístění v požárním útoku, už hrálo i o celkové pořadí družstev. Druhým pokusem naši reprezentanti svůj čas zlepšili na konečnou hodnotu 26,85s. Před ně už se dostal jen domácí tým Kazachů s časem 25,55s, třetí místo vybojovali Rakušané s časem 27,14s. V celkovém hodnocení se český tým mužů dostal s 11 body na druhé místo. Mistry světa se stali Bělorusové se ziskem 9 bodů, třetí skončili Rusové se 14 body. „Lépe to pro nás dopadnout nemohlo, druhé místo je spravedlivé, Bělorusové byli lepší než my. Jsme rádi, že jsme tam jeli s tím, že během lockdownu jsme se závodníky nemohli dostatečně trénovat individuální disciplíny a v trénincích jsme se věnovali spíše těm kolektivním. Na štafetách i na útoku jsme získali stříbro, takže jsme prodali to, co jsme natrénovali. Máme radost za Pavla Krpce, který si svojí pílí a usilovným tréninkem první místo ve stovkách zasloužil. Ze všech našich reprezentantům věnoval přípravě nejvíc času“, zhodnotil výkon svého týmu trenér Radim Juřena. „Štafetu jsme nevyhráli, protože hasicí přístroje byly nekvalitní a opakovaným pokusem jsme získali druhé místo. Jedno vítězství by bylo ještě víc, ale to se nedá takto zpětně říct. Kluci podali skvělý kolektivní výkon a jako parta drželi při sobě“, dodal Viliam Štinčík, další reprezentační trenér týmu.

Celý šampionát byl zakončen závěrečným ceremoniálem. V pondělí celá česká delegace odcestovala společně se slovenským týmem zpět do Bratislavy.

Do textu 2.png


 

Mgr. Irena Špačková
tisková mluvčí SH ČMS
tel: +420 776 270 514
e-mail: spackova@dh.cz

Odkazy do noveho okna

Zlatá Karolína Vyvialová

Zlatá Karolína Vyvialová 

Detailní náhled

Závodnice v běhu na 100 m s překážkami

Závodnice v běhu na 100 m s překážkami 

Detailní náhled

Výsledná listina s vítězným Pavlem Krpcem

Výsledná listina s vítězným Pavlem Krpce... 

Detailní náhled

Výsledná listina s vítěznou Karolínou Vivialovou

Výsledná listina s vítěznou Karolínou Vi... 

Detailní náhled

Výsledná listina s bronzovou štafetou mužů

Výsledná listina s bronzovou štafetou mu... 

Detailní náhled

Tým mužů_společná fotka na stadionu

Tým mužů_společná fotka na stadionu 

Detailní náhled

Tým českých reprezentantek na stadionu

Tým českých reprezentantek na stadionu 

Detailní náhled

Společná fotografie českého týmu žen s trenéry a českou vlajkou

Společná fotografie českého týmu žen s t... 

Detailní náhled

Společná fotografie českého týmu žen při závěrečném ceremoniálu ve slavnostním oděvu a cenami

Společná fotografie českého týmu žen při... 

Detailní náhled

Společná fotografie českého týmu můžů při závěrečném ceremoniálu ve slavnostním oděvu a cenami

Společná fotografie českého týmu můžů př... 

Detailní náhled

Požární útok_závodník hasí oheň

Požární útok_závodník hasí oheň 

Detailní náhled

Mistři světa Pavel Krpec a Karolína Vyvialová

Mistři světa Pavel Krpec a Karolína Vyvi... 

Detailní náhled

Český reprezentant s žebříkem při výstupu na cvičnou věž

Český reprezentant s žebříkem při výstup... 

Detailní náhled

Český reprezentant běží s žebříkem v disciplíně výstup na cvičnou věž

Český reprezentant běží s žebříkem v dis... 

Detailní náhled

Česká výprava na slavnostním ceremoniálu

Česká výprava na slavnostním ceremoniálu 

Detailní náhled

Česká reprezentantka běží v disciplíně výstup na cvičnou věž

Česká reprezentantka běží v disciplíně v... 

Detailní náhled

Běh na 100 m s překážkami - muži

Běh na 100 m s překážkami - muži 

Detailní náhled

4 reprezentantky česka na společné fotografii

4 reprezentantky česka na společné fotog... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem