HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požární stanice Olomouc

HZS Olomouckého krajePS_Olomouc.jpg
územní odbor Olomouc
požární stanice Olomouc

Schweitzerova 91
779 00  OLOMOUC

telefon: +420 950 770 011
fax: 950 770 009
e-mail: arnost.lenoch@hzscr.cz

mjr. Ing. Arnošt Lenoch
velitel požární stanice
tel.: +420 950 770 097
e-mail: arnost.lenoch@hzscr.cz

Kategorie požární stanice a předurčenost

C3 – B - F - O

C3

  • stanice umístěná v obci s počtem obyvatel nad 75 tisíc, kde jednotka hasičského záchranného sboru kraje zabezpečuje výjezd tří družstev

B

  • předurčenost k záchranným pracím při silničních dopravních nehodách

  • jednotka HZS kraje předurčená pro záchranné práce na všech komunikacích

F

  • předurčenost k záchranným pracím při silničních dopravních nehodách

  • jednotka HZS kraje určená jako opěrný bod pro vyprošťování těžkých vozidel

O

  • předurčenost k zásahu na nebezpečné látky

  • jednotka HZS kraje určená jako opěrný bod pro likvidaci havárií nebezpečných látek

Celkový početní stav příslušníků zařazených v jednotce na požární stanici Olomouc je 70. Součástí areálu stanice je výjezdové stanoviště, prostory pro údržbu požární techniky a prostory pro směnu. Pro zvyšování fyzické zdatnosti hasičů je zde k dispozici posilovna, tenisový kurt, fotbalové hřiště, lezecká stěna, atletický ovál a věž pro požární sport. Na stanici slouží směna v minimálním počtu 16-ti hasičů. Součástí stanice jsou sklady, garáže a jiné zázemí krajského ředitelství.

Na stanici je organizováno lezecké družstvo pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou v základním početním stavu 6 příslušníků na směnu a v rámci koncepce GŘ HZS ČR pro speciální činnosti i potápěči a střelmistři. 

Organizační struktura PS Olomouc
 


 

Historie stanice

Od založení profesionálního hasičského sboru v Olomouci v roce 1945 plnily funkci hasičské stanice objekty města Olomouce v ulicích Kateřinská a Sokolská. V letech 1974 až 1994 vznikl nový areál – hlavní provozní blok v sídlišti Povel. V letech 1996 až 1998 byl vystavěn dílenský blok, sportovní hřiště a víceúčelová cvičná věž. V letech 2001 až 2004 byla provedena nástavba pro operační a informační středisko a nástavba nad garážemi pro jídelnu a pro zázemí směny. Součástí areálu stanice je krajské ředitelství HZS Olomouckého kraje.

Mobilní požární technika na požární stanici:

Hasební obvod

Hasební obvod stanice pokrývá nejen město Olomouc, ale i většinu území obcí spadajících do působnosti výkonu státní správy pověřené obce Olomouc. Jednotka z požární stanice Olomouc zajišťuje výjezdy do příhraničních oblastí sousedních obcí s rozšířenou působností a se speciální technikou na území celého kraje (chemický kontejner, kontejner nouzového přežití, jeřáb atd.).  V hasebním obvodu je přibližně 158 500 obyvatel a dislokováno 6 jednotek PO kategorie II/I, 5 jednotek PO kategorie III/I a 50 jednotek PO kategorie V. Dále jsou v hasebním obvodu dislokovány 1 jednotka HZS podniku a 2 jednotky SDH podniku.

mapa_PS_Olomouc.jpg

vytisknout  e-mailem