HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požární sport spojuje atletiku s určitými prvky a úkony z práce hasičů. Přípravy mistrovství jsou v plném proudu

Požární sport spojuje atletiku s určitými prvky a úkony z práce hasičů. Pro jeho zvládnutí je nutné spojit rychlost a obratnost, nebát se překážek, ani ohně, ani výšek. Požární sport se skládá ze čtyř disciplín, dvě jsou týmové a dvě individuální.

 Přípravy na mistrovství hasičů již jsou v plném proudu, a tak je nutné si přiblížit jednotlivé disciplíny tohoto sportu.

Běh na 100 metrů s překážkami je individuální disciplína, ve které závodník překonává 2 m vysokou bariéru, pak sbírá dvě hadice, se kterými běží přes kladinu, která je dlouhá 8 m, široká 18 cm a vysoká 120 cm. Dalším úkolem je spojení hadic, napojení jedné z nich na rozdělovač, a nakonec po napojení proudnice proběhnutí cílem.

V kategorii žen je bariéra nahrazena nízkou překážkou (80 cm) a snížena kladina.

Druhou individuální disciplínou požárního sportu je výstup do 4.podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku. V této disciplíně musí soutěžící doběhnout s hákovým žebříkem o hmotnosti nejméně 8,5 kilogramu k věži, kde jej zavěsí na parapetní desku okna 2. podlaží cvičné věže, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 3. podlaží, a takto pokračuje až do 4. podlaží. Pokus je ukončen, dotkne-li se soutěžící podlahy ve 4. podlaží cvičné věže. Jen pro představu, parapet 4. podlaží cvičné věže je ve výšce téměř 11 metrů.

(Dobrovolní hasiči tuto disciplínu neabsolvují).

Členové štafety 4×100 metrů s překážkami musí překonávat na trati různé překážky a uhasit skutečný oheň. Dráha je rozdělena do čtyř samostatných úseků. Úkolem je v co nejkratším čase donést do cíle hasičskou proudnici, která slouží jako štafetový kolík.

Soutěžící na prvním úseku je vyzbrojen štafetovou proudnicí, a sklapovacím žebříkem na překonání domečku. Po odstartování zdolá pomocí žebříku domeček. Poté soutěžící předává štafetu druhému závodníkovi, který zdolá dva metry vysokou bariéru a předá štafetu v pásmu předání soutěžícímu na třetím úseku. Ten uchopí hadice, přeběhne kladinu na jejímž konci hadice rozvine a následně spojí, jednu půlspojku napojí na rozdělovač, na druhou půlspojku napojí na proudnici. Poté ji ve vymezeném prostoru odpojí a předá čtvrtému závodníkovi. Soutěžící na čtvrtém úseku uchopí přenosný hasicí přístroj, kterým uhasí hořící kapalinu v nádrži, odloží jej tak, aby se nedotýkal nádrže, a přitom zůstal ve své dráze a běží do cíle.

V kategorii žen:

- na 1. úseku v kategorii ženy použit domeček s doplňující plošinou (nebo „okno“),

- na 2. úseku je bariéra nahrazena nízkou překážkou (80 cm),

- na 3. úseku je snížená kladina,

- na 4. úseku v kategorii SDH muži a SDH ženy je přenášen jednotný přenosný hasicí přístroj.

Poslední královskou disciplínu, požární útok, plní 7 členů týmu. Jejich úkolem je v co nejkratším čase dopravit vodu z kádě do terčů.

Po odstartování členové týmu musí sešroubovat sací vedení, které je tvořeno košem, dvěma savicemi a motorovou stříkačkou. K motorové stříkačce připojí pospojované hadicové vedení k terčům ze 3 ks hadic typu B, rozdělovače, 4 ks hadic typu C a 2 proudnic.

Závodníci musí překonat 10 m od startovní čáry k základně a dále 90 m k nástřikové čáře. Odtud musí naplnit nástřikové terče o objemu 10 l.

Kategorie žen se liší pouze tím, že má o 1 ks hadice typu B méně, tudíž celá trať je o 20 m.

Mistrovství se řídí podle pravidel požárního sportu, která v roce 2018 vydalo generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Vítězem soutěže se stane družstvo a soutěžící s nejnižším počtem bodů.

 por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požární sport1

požární sport1 

Detailní náhled

požární sport3 (2)

požární sport3 (2) 

Detailní náhled

požární sport3(3)

požární sport3(3) 

Detailní náhled

požární sport3 (1)

požární sport3 (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem