HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požární prevence o sobě dala vědět

Červená auta s houkajícím a blikajícím majákem řítící se k požáru nebo dopravní nehodě jistě znají všichni bez rozdílu věku. Již jen málo zasvěcených ale ví, že práce hasičů zahrnuje i složku nazvanou státní požární dozor. Touto oblastí práce se hasiči na úseku prevence zařazují do veřejné správy vykonávané správními orgány. Královéhradečtí hasiči spolupracují v oblasti popularizace své práce s agenturou Rožnovský vzdělávací servis, s.r.o., pod jejíž záštitou se na různých místech České republiky pořádají semináře zaměřené na seznamování odborné veřejnosti s novými legislativními a normovými předpisy zaměřenými na oblast požární prevence a výkon státního požárního dozoru.
 
V říjnu letošního roku proběhla tato akce v prostorách kulturního domu Aldis v Hradci Králové. Příslušníci Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, zastupující oblast stavební prevence, kontrolní činnosti a vyšetřování příčin vzniku požárů, seznámili návštěvníky ve svých vystoupeních a prezentacích s nejnovějším vývojem legislativy a norem pro oblast požární ochrany a obšírně zmínili výkon státního požárního dozoru ve vazbě na nový Stavební zákon. V oblasti stavební prevence dále řešili s účastníky semináře problematiku přístupových komunikací umožňujících nejen příjezd, ale i případný požární zásah v lokalitách překotně se rozvíjejících sídel.
Oblast kontrolní činnosti byla naplněna výkladem k povinnostem právnických osob a podnikajících fyzických osob ve vztahu k zajištění požární bezpečnosti provozoven a svých zaměstnanců.
Velmi živě byla přijata část vystoupení zaměřená na přiblížení statistiky požárů a jejich vzniku za uplynulé období několika let a rozbor nejčastějších příčin jejich vzniku.
 
Uvedené semináře si získávají každým rokem více a více zájemců. Dalo by se říci, že se naplňuje celostátně vyhlášené heslo Generálním ředitelstvím HZS ČR: „Požární prevence je řešení, které se každému vyplatí“. O tom, že to platí doslova svědčí i účast 29 přihlášených osob na letošním semináři. Že informace z této oblasti nezajímají jen podnikatele a odborně způsobilé osoby z Královéhradecka dokazuje skutečnost, že účastníci letošní akce dorazili až z Liberecka, Pardubicka, Středočeského kraje a Brna.
Informace o konání a termínech těchto akcí lze nalézt na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje www.hzscr.cz/hzs-kralovehradeckeho-kraje.aspx.
 
Nashledanou příští rok.

vytisknout  e-mailem