HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár zasáhl velkoobjemový seník v Oldřichovicích na Zlínsku. Aktualizace

(25.07.2022) Škoda jde do milonů korun. 

Od půl jedné odpolední zasahuje 11 jednotek v Oldřichovicích na Zlínsku v areálu bývalého zemědělského družstva u požáru velkoobjemového seníku. K zásahu bylo povoláno 15 cisteren a dva automobilové žebříky.

Požár nakladače, ke kterému došlo při práci uvnitř seníku, se rozšířil na celý objekt. Ke vzniku požáru na pracovním stroji došlo při překládání balíků. Obsluha již nedokázala stroj odvézt do dostatečné vzdálenosti.

Uvnitř seníku tak začalo hořet 500 ks balíků slámy a stejný počet balíků sena. Rychle šířící se požár značně poškodil celý objekt. Velitel zásahu si proto na místo povolal statika, který zakázal vstup dovnitř, neboť hrozí zřícení budovy. Hasiči proto provádí hasební práce pouze z vnějšku, kdy ochlazují obvodový plášť budovy a hasí pomocí výškové techniky.

Majitel objektu si zajistil nakladač, pomocí něhož odvezl balíky, nacházející se před objektem tak, aby zpřístupnil místo hasičům, a aby se předešlo rozšíření požáru i na ně.

Celý zásah komplikuje nedostatek vody, kterou hasiči musejí kyvadlově dovážet pomocí cisteren a to z nedalekých Otrokovic a Napajedel.

Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů, který předběžně vyčíslil škodu na šest milionů korun. Přesná příčina vzniku požáru je stále v šetření. Událost se obešla bez zranění.

Lze předpokládat, že zásah bude pokračovat do pozdních nočních hodin.

Zasahující jednotky:
HZS Otrokovice
HZS Zlín
HZS Uherské Hradiště
JSDH Napajedla
JSDH Oldřichovice
JSDH Spytihněv
JSDH Lhota
JSDH Otrokovice
JSDH Salaš
JSDH Halenkovice
JSDH Babice

Aktualizace 26. července 2022 ve 12 hodin

Dnes pokračuje i likvidace dalšího včerejšího požáru, a to v Oldřichovicích na Zlínsku, kde hasiči od pondělního odpoledne bojují s rozsáhlým požárem sena a slámy ve velkoobjemové budově.

Hasiči na požářišti byli také v noci, kdy došlo na několika místech seníku k plamennému hoření uskladněného materiálu.

Dnes nám na pomoc přijeli kolegové ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Ti s pomocí pásového bagru se zodolněnou konstrukcí vyvážejí z objektu hořící slámu a seno. Hasiči vyvezený materiál prolévají vodou a uskladňují do silážní jámy, kde vše dohašují. Kromě bagru do poškozené budovy nikdo nesmí. Stoj je možné ovládat i pomocí dálkového ovládání, díky čemuž lze hořící materiál vyvážet ven ze seníku bez ohrožení zasahujících hasičů.

Vyšetřovatel hasičů vyčíslil vzniklou škodu předběžně na 8 milionů korun. Příčinou vzniku požáru bylo provozní přetížení řídící jednotky manipulačního stroje, tedy jeho přehřátí, a následně došlo k požáru hořlavého materiálu v jeho těsné blízkosti.

Hasiče tak nyní čeká mnohahodinové vyklízení hořícího sena a slámy ven z budovy.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

1.jpegZásah v Oldřichovicích na Zlínsku u požáru seníku

11.jpegPásový bagr vyváží ven hořící seno a slámu

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem