HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár výrobní haly v Chrášťanech nedaleko Prahy způsobil škodou za deset milionů

V noci na pátek 23. září pět minut před třetí hodinou přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o požáru v průmyslovém objektu v obci Chrášťany v okrese Praha-západ. Podle volajícího šlehaly plameny ze střechy jedné z hal. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Beroun, jednotky sboru dobrovolných hasičů z Jinočan a Rudné a v rámci mezikrajské pomoci požádal o spolupráci také pražské kolegy ze stanice HS-2 Petřiny. Po příjezdu první jednotky na místo a průzkumu v dýchací technice bylo upřesněno, že hoří přízemní hala na výrobu prefabrikovaných betonových dílů a plameny zachvátily celý objekt, navíc v těsné blízkosti čerpací stanice nafty.

Zároveň bylo požádáno o vyslání posil a vyhlášení druhého poplachového stupně. Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje proto do Chrášťan poslalo ještě dobrovolné hasiče obcí Hostivice, Chýně a Ořech. Z Prahy vyjeli na pomoc hasiči ze stanic HS-7 Smíchov a HS-8 Radotín a dobrovolné jednotky z Řeporyjí a Zličína. Celkem tak byly k dispozici dva automobilové žebříky třináct cisteren.

Na zdolání plamenů nejprve hasiči nasadili dva C proudy, jeden i za využití výškové techniky. Po dojezdu dalších sil a prostředků byl počet proudů postupně navyšován, a to i z druhého automobilového žebříku. V areálu se podařilo najít zdroj hasební vody, u kterého bylo zřízeno čerpací stanoviště. Vzhledem k velké spotřebě dýchací techniky byl k požáru vyslán z kladenské centrální stanice protiplynový automobil, který disponuje zásobou náhradních lahví se stlačeným vzduchem.

Po uhašení střešní konstrukce se hasiči postupně dostávali dovnitř haly, kde hořely plastové formy vyskládané do třímetrové výšky. Dvě minuty po páté hodině ranní ohlásil velitel zásahu operačnímu středisku lokalizaci požáru. Začal také s postupnou redukcí jednotek, které se po sbalení materiálu začaly vracet na své základny, nejprve odeslal posily z Prahy. 

Pár minut před sedmou hodinou byl poplachový stupeň snížen z druhého na první. Z Berouna vyjelo k požáru několik příslušníků z nastupující směny, kteří vystřídali své kolegy. Na vyhledávání skrytých ohnisek a dohašovací práce tak na místě zůstali jen berounští hasiči a dobrovolná jednotka z Jinočan. Obě jednotky ukončily činnost přibližně v půl desáté dopoledne, kdy byla nahlášena závěrečná likvidace požáru.

V tu dobu už na požářišti pracoval vyšetřovatel HZS Středočeského kraje, který si na pomoc přizval expertní skupinu z Technického ústavu požární ochrany Praha. Před polednem byl o pomoc požádán i policejní kynolog se psem na vyhledávání akcelerantů hoření. Příčina vzniku požáru bude známa po vyhodnocení všech zjištěných poznatků. Výše přímých škod byla předběžně stanovena na deset milionů korun, stejnou částkou i uchráněné hodnoty. Celá událost se obešla bez zranění.

Kvůli zajištění akceschopnosti stanice HZS Beroun pro případ vzniku další mimořádné události povolal v půl čtvrté její velitel na zálohu čtyři příslušníky z mezisměnového volna. Než se dostavili, byla v pohotovosti dobrovolná jednotka obce Králův Dvůr, která byla připravena k výjezdu na své zbrojnici.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

001-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

002-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

002-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

003-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

003-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

004-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

004-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

005-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

005-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

006-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

006-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

007-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

007-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

008-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

008-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

009-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

009-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

010-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

010-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

011-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

011-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

012-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

012-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

013-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

013-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled

014-Požár výrobní haly v Chrášťanech u Prahy

014-Požár výrobní haly v Chrášťanech u P... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem