HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v rodinném domku v Klimkovicích od špatně postaveného komína

            Špatně provedené komínové těleso může za nedělní požár v rodinném domku se sedlovou střechou v Klimkovicích, místní části Václavovice (okres Ostrava-město) a škodu, která byla předběžně odhadnuta na 150 tisíc korun. Na místě zasahovaly v neděli 20.3.2016 kolem poledne dvě jednotky hasičů - profesionální ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu a dobrovolná z Klimkovic.

            K požáru hasiči vyjeli do Fonovické ulice v neděli zhruba hodinu před polednem. Hořelo a žhnulo kolem komína, vedoucího z krbu v přízemí, a to v prostoru mezi stropem přízemí a podlahami v podkroví. Oheň hasiči dostali pod kontrolu za tři čtvrtě hodiny, dohašování s rozebíráním stropu a podlahy kolem komína jim zabralo další hodinu. Nikdo nebyl zraněn.

            Hasiči v Moravskoslezském kraji vyjížděli v roce 2015 ke 117 požárům, za které mohou komíny. Vedle požárů, za které mohly nevyčištěné saze, se dají počítat na desítky i případy, kdy za požár může špatně instalovaný komín, často v novostavbách stavěných na klíč „profesionálními“ firmami. Zde hrozí požár například při nedostatečné odstupové vzdálenosti hořlavých konstrukcí od komínových těles.

            Hasiči proto radí, aby si majitel nově stavěného či rekonstruovaného domku zajistil již při stavebních pracích odborný dozor revizního technika spalinových cest, aby sám viděl při výstavbě, zda stavební firma postupuje správně, například při izolování komínové vložky od nosných trámů, stropů a podlah. Dobré je také vybírat vhodnou firmu na základě pozitivních referencí.

            V Moravskoslezském kraji také hrozí u starších domků, zvláště z první poloviny minulého století, požáry od nosných trámů, které se pro úsporu zazdívaly přímo do cihlového komínového tělesa. Po letech používání se odtud odlupují kousky cihel a omítky a pak stačí k požáru, který může ohrozit lidské životy i cenný majetek, i malá jiskra ve vysušeném dřevě.

            Uživatelé domků by měli při péči o svá topidla a komíny dodržovat ustanovení zákona o požární ochraně a v návaznosti vyhlášky MV o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty. Vybírám některá vhodná ustanovení:

  • povinnost nechat si zkontrolovat spotřebič na jakékoliv palivo je 1x ročně
  • provozovat spalinovou cestu jen s platnou revizní zprávou s výsledkem, který stanoví, že vyhovuje bezpečnému provozu
  • provozovat spalinovou cestu jen řádně vyčištěnou a s platnou zprávou o kontrole a čištění spalinové cesty odborně způsobilou osobou
  • provádět pravidelně podle vyhlášky MV a v souladu s návodem výrobce čištění a kontroly spalinových cest, případně revize spalinových cest
  • v případě komínového požáru ihned požár ohlásit na tísňovou linku 150, respektive 112, uzavřít topeniště, případně vybrat palivo z pece a vyčkat příjezdu jednotek hasičů

    (- a rozhodně nehasit požár rozehřátého komína vodou, hrozí výbuch…)

Odkazy do noveho okna

pozarRDkominKlimkovice (1 OV)

pozarRDkominKlimkovice (1 OV) 

Detailní náhled

pozarRDkominKlimkovice (2)

pozarRDkominKlimkovice (2) 

Detailní náhled

pozarRDkominKlimkovice (3)

pozarRDkominKlimkovice (3) 

Detailní náhled

pozarRDkominKlimkovice (4)

pozarRDkominKlimkovice (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem