HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v klecanském ústavu způsobil škodu za dva miliony, nikdo nebyl zraněn

V pondělí 19. listopadu v 17.21 hodin přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje informaci o požáru v budově Národního ústavu duševního zdraví v Topolové ulici v Klecanech v okrese Praha-východ. 

Vzhledem k charakteru objektu vyslal operační důstojník k události profesionální hasiče ze stanic Neratovice, Stará Boleslav a Mělník, profesionální jednotku podniku AERO Vodochody AEROSPACE a.s., a také dobrovolné sbory obcí Klecany a Zdiby. V rámci mezikrajské výpomoci zároveň vyjela i jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice HS-3 Holešovice.

Jako první dorazily na místo jednotky Zdiby a AERO Vodochody, které zahájily zásah jedním D proudem z hydrantu na chodbě v menší místnosti (vyšetřovna) ve 3. nadzemním podlaží, kde zřejmě začalo hořet od elektrického spotřebiče. Zplodiny hoření se však vzniklým průvanem začaly šířit do dalších místností a chodeb. Požár se podařilo lokalizovat v 18.09 hodin, za dalších devět minut byl likvidován.

Ještě před příjezdem jednotek požární ochrany bylo z objektu evakuováno 51 pacientů a 130 zaměstnanců ústavu, tzn. celkem 181 osob. Nikdo se nenadýchal zplodin hoření ani nebyl jinak zraněn. Všichni pacienti byli přemístěni do posluchárny v nezasažené části ústavu a nebyl nutný jejich převoz, takže velitel zásahu po poradě s přítomným řídícím důstojníkem územního odboru Mladá Boleslav rozhodl o odvolání evakuačního autobusu ze stanice HZS Slaný.

Po odvětrání objektu bylo místo v 20.15 hodin předáno správci budovy s nařízenou dohlídkou po dobu dvanácti hodin.

Podle vyšetřovatele HZS Středočeského kraje vznikla požárem (především zplodinami hoření) škoda ve výši 2 milionů korun, z větší části na vyšetřovacích přístrojích. Nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru je technická závada elektrického přístroje.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem