HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v dílně způsobila nejspíš technická závada

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly v pátek 6. května v ranních hodinách požár, který vypukl v dílně – provozovně pro výrobu průmyslového nábytku v Žamberku. Jednotky požár zlikvidovaly během asi tří desítek minut. Ovšem hasičům v prvních minutách komplikoval zásah nepřístupný a silně zakouřený objekt, muselo tak dojít k násilnému otevření vstupních vrat. Hasební zásah probíhal v dýchací technice a k odvětrání zakouřených prostorů byla použita přetlaková ventilace.  Jelikož hořelo plynové zařízení, bylo také nutné rovněž uzavřít plyn pomocí hlavního uzávěru.

Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který po ohledání místa požáru stanovil příčinu vzniku požáru. Jednalo se o technickou závadu na elektroinstalaci, přesněji technickou závadu na přívodní šňůře k jednomu z osazených plynových kotlů. Celkem hořely plynové kotle dva. Škoda na stavební části domu byla předběžně vyčíslena na 1 milion korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 4 miliony korun.

A jaké je doporučení – „Ve výrobních podnicích a provozovnách je nutné provádět pravidelné revize elektrického zařízení, při důkladných prohlídkách by např. mohlo dojít k včasnému odhalení technické závady, u tohoto konkrétního případu by na technickou závadu mohlo poukázat proměření izolačního odporu elektrického zařízení. Zde konkrétně došlo vlivem provozních teplot kotle a vlivem mechanického namáhání v ohybu elektrické šňůry k elektrickému průrazu izolace elektrické šňůry, což následně vedlo až ke vzniku požáru,“ uvedl k případu por. Ing. Jaroslav Kubíček, vyšetřovatel HZS Ústí nad Orlicí.  

„Na provádění pravidelných revizí elektrického zařízení u bytových prostorů, rodinných domů a jejich příslušenství není u fyzických osob zákonný požadavek, ten je však např. na provádění kontrol a čištění spalinových cest. Plynové zařízení by ovšem mělo být v souladu s návody jednotlivých výrobců minimálně 1x ročně prohlédnuto technikem v oboru plynová zařízení, který jednak celé zařízení vyčistí, spalinové cesty dostatečně zprůchodní a jednak může vznikající technickou závadu včas odhalit,“ doplňuje Kubíček.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár dílny Žamberk

požár dílny Žamberk 

Detailní náhled

požár dílny Žamberk1

požár dílny Žamberk1 

Detailní náhled

požár dílny Žamberk2

požár dílny Žamberk2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem