HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v bývalé továrně Avia způsobil škodu předběžně za 20 milionů

V noci na čtvrtek 6. srpna v 1.34 hodin byl na linku tísňového volání HZS Středočeského kraje ohlášen požár v průmyslovém objektu v Masarykově ulici v Kutné Hoře. 

Operační důstojník k události vyslal jednotku profesionálních hasičů z Kutné Hory se dvěma cisternami, automobilovým žebříkem, velitelským vozidlem a vyšetřovatelem a jednotku sboru dobrovolných hasičů Kutná Hora – Malín, která vyjela s cisternou.

Po příjezdu na místo a rychlém průzkumu bylo upřesněno, že hoří v přízemní části bývalého podniku Avia, kde jsou rozsáhlé kancelářské a skladovací prostory, ve kterých se nacházejí i tlakové lahve. Po nasazení prvních vodních proudů došlo uvnitř budovy k explozi, patrně propanbutanové lahve nebo pneumatiky. Velitel zásahu ihned požádal o posily a nechal vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Do Kutné Hory tak byly povolány profesionální jednotky ze stanic Kolín a Čáslav a dobrovolné jednotky obcí Červené Pečky, Křesetice, Malešov, Nové Dvory a Starý Kolín. Před jejich příjezdem se ozval další výbuch, jednotky tak musely v nepřehledném neosvětleném prostoru postupovat velice opatrně.

Z bezpečnostních důvodů bylo z vedlejšího objektu, který slouží jako ubytovna, evakuováno za asistence policie deset lidí. Všichni byli v pořádku bez zranění. Pomocí čtyř proudů byl požár lokalizován pár minut po páté hodině. Krátce po lokalizaci začal velitel zásahu redukovat síly a prostředky. Po sedmé hodině přijela na místo na střídání nastupující směna z kutnohorské stanice, která pokračovala v dohašování nově nalezených ohnisek.  

Vzhledem k tomu, že požár zasáhl velice rozsáhlé a členité prostory, pokračovalo vyhledávání a likvidace skrytých ohnisek celé dopoledne a na 13. hodinu naplánoval velitel zásahu další kontrolu objektu. Při zjišťování příčiny vzniku požáru bude hasičský vyšetřovatel spolupracovat s kriminální policií, neboť škoda byla odhadnuta předběžně na dvacet milionů korun.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem