HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár ubytovny Táboře

Tři minuty po čtvrté hodině ranní přijalo dnes (28. dubna) Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru domu v Petrohradské ulici v Táboře. Informace od oznamovatele zněla tak, že hoří odpad a že plameny přecházejí na budovu stojící v bezprostřední blízkosti. 

Požár ubytovny, Tábor - 28. 4. 2022 (1).jpgK požáru vyjely dvě cisterny a automobilový žebřík profesionálních hasičů ze stanice Tábor a byli svoláni táborští dobrovolní hasiči. Jednotky na místě průzkumem zjistily, že hoří ubytovna. Na místo byla okamžitě povolána elektrárenská a plynová pohotovostní služby.
Z ubytovny se před příjezdem hasičů samoevakuovalo 24 osob (z toho dvě děti). Nikdo z nich nebyl zraněn. Ve spolupráci s vedením města Tábor pro ně bylo zařizováno náhradní ubytování. HZS Jihočeského kraje k požáru vyslal evakuační autobus, kterým byli lidé odvezeni.
Požár se konstrukcemi velmi rychle dostal do střechy ubytovny. Velitel zásahu si po průzkumu okamžitě vyžádal další posilové jednotky. Byl vyhlášen poplach pro jednotky SDH obcí Chýnov a Planá nad Lužnicí. K požáru se dostavilo celkem 7 cisteren pro dodávku dostatečného množství vody a automobilový žebřík pro případnou evakuaci a především hašení z vnějšku objektu. Velitel zásahu rozhodnul vytvořit kyvadlovou dopravu vody cisternami a zřídit tři bojové úseky – dva ze země, třetí z výškové techniky. Hasiči zároveň prohledávali jednotlivé pokoje ubytovny a vynášeli z něj nábytek, který na volném prostranství dohašovali. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu v 6:46 hodin. Evakuaci nábytku museli v průběhu prací hasiči přerušit vzhledem k nestabilní stropní konstrukci. Všichni museli požářiště opustit. Konstrukce se následně částečně zřítila. Dohašování, rozebírání zříceného krovu a vyhledávání možných ohnisek stále pokračuje.
Co bylo přesnou příčinou vzniku požáru, je v tuto chvíli v šetření. Výše vzniklé škody byla předběžně stanovena na 5 000 000,-.

vytisknout  e-mailem