HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár skladu tlakových láhví v Plané na Tachovsku má svou oběť

102FOTOGALERIEV pátek 30. června 2017 obdrželo operační středisko tísňové linky informaci o požáru skladu tlakových láhví v Plané na Tachovsku necelou čtvrt hodinu po desáté hodině dopoledne.

Postupně k požáru vyjely asi dvě desítky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Požár byl takového rozsahu, že velitel zásahu rozhodl vyhlásit zvláštní stupeň požárního poplachu a nechal uzavřít okruh asi půl kilometru. Zastaven byl provoz na nedaleké trati a silnicích v okolí. Železniční doprava byla obnovena kolem poledne, uzavřena zůstala pouze ulice nádražní, aby hasiči měli volnou trasu pro dopravu vody na hašení.

Požár byl vidět z velké dálky. Ještě několik desítek minut po příjezdu prvních jednotek vybuchovaly tlakové láhve a jejich fragmenty odlétávali do širokého okolí. Tlaková vlna poničila několik nedalekých budov, většinou se vysklila okna. Stav konstrukce skladu nedovolil, aby se hasiči k požáru přiblížili. Železnou konstrukci a tlakové láhve hasči ochlazovali z dálky. Pro zvýšení bezpečnosti hasebního zásahu používali monitory. Sklad byl zaplněný, dle dostupých informací se v něm mohlo nacházet 500 plných tlakových nádob.

Na místo zásahu se dostavili i příslušníci CHemické laboratoře z Třemošné. Po celo dobu monitorovali koncentrace nebezpečných látek v ovzduší a zkontrolovali blízké vodní toky. Toxické zplodiny obec nijak neohrozily.

Při požáru byli zraněni dva zaměstnanci. Jeden muž byl od začátku pohřešován. Po jedné hodině odpoledne se potvrdily nejhorší obavy - hasiči při dohašovacích pracích z výškové techniky nalezli v troskách tělo pohřešovaného. Zraněn byl i jeden ze sasahujících hasičů.

Kolem druhé hodiny odpoledne se začaly redukovat zasahující jednotky. Hasiči pokračovali dál v ochlazování až do zhruba čtyřech hodin. Poté, co překontrolovali objekt termokamerou, vstoupili do budovy vyšetřovatelé z TÚPO, PČR a HZS. Po provedení nezbytných úkonů potřebných k vyšetření tragédie hasiči vynesli tělo zemřelého a předali k ohledání.

Ve večerních hodinách hasiči předali místo události Policii ČR a majiteli. Místní dobrovolní hasiči budou v pohotovosti minimálně po celou noc pro příped, že by se ještě objevilo na požářišti ohnisko.

Příčina vzniku požáru je doposud v šetření. Škody byly předběžně odhadnuty na 7 milionů korun. Předpokládá se, že by částka ještě mohla o několik milionů narůst. Poškozen byl objekt skladu, přilehlé budovy, auta zaparkovaná v areálu, stroje a zařízení uvnitř budoy a skladové zásoby.  

Zasahující jednotky
HZS: Stříbro, Tachov, Mariánské Lázně (KVK)
CHL Třemošná
SŽDC Cheb (KVK)

SDH: Bor, Ctiboř, Černošín, Drmoul (KVK), Chodová Planá, Planá, Stráž, Stříbro, Tachov

vytisknout  e-mailem