HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár skladovacích hal v obci Záryby Martinov si vyžádal vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu

Událost byla ohlášena na tísňovou linku 150 v úterý 22. srpna 2022 v 18:12. Operační důstojník k místu vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Během následujících pěti minut přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského několik dalších hlášení o požáru. 

Operační důstojník na základě opakovaného oznámení vyhlásil poplach jednotkám z druhého poplachového stupně. Již dvanáct minut od prvního tísňového hovoru byly na místě první jednotky hasičů. Průzkumem zjistily, že jde o požár balíků odpadu většího rozsahu a požádaly o zvýšení poplachového stupně na třetí a vyslání dalších jednotek. Na místo byl vyslán i spojový vůz a kvůli monitoringu škodlivých látek v okolí požáru také Chemická laboratoř Kamenice.

Podrobnější průzkum odhalil požár dvou hal a lisovaného odpadu na volném prostranství v plném rozsahu. Jedna hala byla určena na třídění a lisování papíru a druhá na zpracování plastového odpadu. Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu k efektivnějšímu zdolání požáru. Pro plynulou dodávku hasební vody bylo na Labi zřízeno čerpací stanoviště a místo zásahu bylo rozděleno na tři samostatné úseky, každý s vlastním velitelem. Deset minut před devatenáctou hodinou byl vyhlášen nejvyšší možný poplachový stupeň – zvláštní. K události zamířily další jednotky. V podvečer tak u požáru zasahovalo už 21 hasičských jednotek.

Chemická laboratoř Kamenice naměřila v okolí požáru podlimitní hodnoty škodlivin, občanům okolních obcí však bylo prostřednictvím starostů doporučeno, aby nevětrali. Okolím se totiž šířil hustý dým.

Hasební zásah byl zaměřen také na ochranu okolních objektů a stájí s koňmi. Zároveň bylo nutné evakuovat nádrže s naftou a autogenní soupravu. Za pomoci místního zemědělce s manipulátorem probíhalo rozebírání naskladněného odpadu. Kolem dvaadvacáté hodiny na místě zasahovalo 115 hasičů, z toho 31 profesionálních a 84 dobrovolných. Požár se podařilo dostat pod kontrolu a vyhlásit lokalizaci chvíli po dvacáté třetí hodině. Následně začala probíhat redukce sil a prostředků a některé jednotky se tak mohly vrátit na své základny.

Hasiči se poté zaměřili na vyvážení odpadu na volné prostranství a jeho dohašování. Na místo byla povolána speciální technika ze Záchranného útvaru HZS ČR. Konkrétně univerzální dokončovací stroj a nakladač JCB ze Zbirohu a také pásové rypadlo CAT z Jihlavy. V půl druhé ráno následujícího dne byl snížen požární poplachový stupeň na třetí a chvíli před sedmou hodinou ranní dokonce na druhý. V ten okamžik byla na místě ukončena činnost štábu velitele zásahu a spojového vozu.

Ve středu 23. srpna 2022 pokračoval zásah rozebíráním ocelových a střešních konstrukcí. Hasiči stále vyváželi odpad na volné prostranství, následně ho rozebírali a ochlazovali. Pár minut po devatenácté hodině se mohly vrátit na své základny další jednotky a poplachový stupeň se snížil na základní. V půl deváté večer byl požár zcela zlikvidován. Požářiště bylo předáno majiteli a místní dobrovolné jednotce Záryby byla nařízena osmačtyřicetihodinová dohlídka.

Po dobu zásahu byli profesionální hasiči ze Staré Boleslavi zálohováni dobrovolnou jednotkou z Brandýsa nad Labem, která držela pohotovost na vlastní zbrojnici.

Předběžná škoda byla vyčíslena majitelem na šedesát milionů korun. Škoda vznikla na halách a vnitřní technologii třídění odpadů. Požárním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši pět milionů korun. Příčina požáru je nadále předmětem šetření.

Zasahující jednotky:
HZS Středočeského kraje

Benátky nad Jizerou, Chemická laboratoř Kamenice, Mělník, Mladá Boleslav, Neratovice, Stará Boleslav.

JSDH Středočeského kraje
Benátky nad Jizerou, Brandýs nad Labem, Brázdim, Čelákovice, Dřevčice, Jenštejn, Jirny, Káraný, Kly, Kostelec nad Labem, Libiš, Lysá nad Labem, Neratovice, Podolanka, Předměřice nad Jizerou, Sojovice, Stará Boleslav, Veleň, Všetaty, Zápy, Záryby, Zdiby.

Krajské ředitelství HZS Středočeského kraje
Krajský vyšetřovatel, řídící důstojník, spojový vůz, tiskový mluvčí.

Generální ředitelství HZS ČR
Dokumentační skupina, operační výjezd, TÚPO – vyšetřovací skupina, ZPP - vyšetřovací skupina.

Záchranný útvar HZS ČR
Zbiroh, Jihlava.

FOTO a VIDEO:
HZS Středočeského kraje
Oddělení dokumentace MV-GŘ HZS ČR.

kpt. Ing. Tomáš Bakalář
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - Požár skladovacích hal Záryby Martinov

001 - Požár skladovacích hal Záryby Mart... 

Detailní náhled

002 - Požár skladovacích hal Záryby Martinov

002 - Požár skladovacích hal Záryby Mart... 

Detailní náhled

003 - Požár skladovacích hal Záryby Martinov

003 - Požár skladovacích hal Záryby Mart... 

Detailní náhled

004 - Požár skladovacích hal Záryby Martinov

004 - Požár skladovacích hal Záryby Mart... 

Detailní náhled

005 - Požár skladovacích hal Záryby Martinov

005 - Požár skladovacích hal Záryby Mart... 

Detailní náhled

006 - Požár skladovacích hal Záryby Martinov

006 - Požár skladovacích hal Záryby Mart... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem