HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár skladovací haly v Suchém dolu

Prioritou zásahu hasičů byla ochrana přilehlého kravína a ustájených zvířat 

   Ve středu 30.9. kolem osmé hodiny ranní byl na operační středisko Královéhradeckých hasičů nahlášen požár budovy nedaleko obce Suchý Důl na Náchodsku.
   Na místo vyjeli profesionální hasiči z Náchoda a Broumova a dalších osm jednotek dobrovolných hasičů z blízkého i vzdálenějšího okolí.
   Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár haly kovové konstrukce o rozměrech asi sedmdesát na dvacet pět metrů, ve které bylo uskladněno seno a sláma. Požár byl již plně rozvinutý. Hasiči nasadili osm vodních proudů, z toho dva z automobilových žebříků. Kromě hašení samotné haly se zaměřili především na to, aby se požár nerozšířil na další budovu, tedy blízký kravín, ve kterém bylo ustájeno větší množství krav. Hasiči zasahovali na místě s použitím dýchacích přístrojů, dálkovou dopravu vody zřídili z nedalekého rybníku.
   Kolem půl desáté se na místě změnily povětrnostní podmínky a bylo rozhodnuto, že krávy z přilehlého kravína budou z důvodu zajištění jejich bezpečí řízeně vyvedeny a přesunuty do vzdálenějšího kravína. Všechna zvířata (okolo čtyř stovek kusů) se podařilo v pořádku do náhradního objektu převést.
   Intenzita požáru již v odpoledních hodinách byla nízká, nicméně jeho dohašování bude probíhat pravděpodobně až do dalšího dne.
Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Příčina události je v šetření, škoda byla předběžně stanovena ve výši asi devíti milionů korun.
Aktualizace 1.10.2020, 12:00 hodin: 
   Ve čtvrtek v dopoledních hodinách oheň na místě stále dohoříval. Místo opětovně navštívil hasičský vyšetřeovatel příčin požárů, který po dohodě s majitelem objektu stanovil konečnou výši škody na deset millionů korun (pět milionů škoda na shořelém uskladněném materiálu a pět milionů škoda na zničené hale). Předběžným šetřením byla prozatím jako příčina události vyloučena závada na elektroinstalaci nebo úmysl a jako nejpravděpodobnější se v současnosti jeví vznik požáru v souvislosti s užíváním techniky při vyskladňování slámy a sena. Šetření v místě i nadále probíhá, stejně jako dohašování zbylých ložisek požáru.  

mjr. PhDr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Odkazy do noveho okna

Suchý Důl1

Suchý Důl1 

Detailní náhled

Suchý Důl2

Suchý Důl2 

Detailní náhled

Suchý Důl3

Suchý Důl3 

Detailní náhled

Suchý Důl4

Suchý Důl4 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem