Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár seníku

12. 7. 2010 (video) - Požár seníku v Novém Dvoře v okrese Rakovník likvidovalo sedm hasičských jednotek. Autor: nprap. Jiří Pospíšil, vyšetřovatel požárů Kladno 

Celkem sedm hasičských jednotek likvidovalo rozsáhlý požár seníku v obci Nový Dvůr na Lánsku v neděli 11. července 2010.

Požár pily byl ohlášen na Krajské operační a informační středisko Středočeského kraje v 19:45 hod. Na místo požáru byly vyslány dvě profesionální jednotky hasičů ze stanice Stochov a Rakovník. Jako posilové jednotky byly vyslány JSDHO Lány, Rynholec, Nové Strašecí a Smečno.

Po příjezdu první jednotky na místo události bylo provedeným šetřením zjištěno, že se jedná o požár seníku, o půdorysných rozměrech cca 12×40 m a výšce cca 8 m, který byl cca z 1/2 kapacity naskladněn senem slisovaným v kulatých balících. Požár byl již ve III. fázi hoření, což obnášelo nasadit většinu sil a prostředků na ochranu okolních budov a zbylé části seníku, která nebyla naskladněna. Hasičům se podařilo požár lokalizovat v čase 22:04 hod. K rychlejší likvidaci byla využita věcná pomoc – čelní kolový nakladač Volvo, za jehož pomoci bylo zbylé seno vyváženo na volné prostranství a dohašováno. Úplná likvidace požáru se předpokládá během pondělního dopoledne.

Škoda vzniklá požárem byla odhadnuta na cca 2.000.000,– Kč. Uchráněné hodnoty činí cca 200.000,– Kč. O další existenci seníku bude muset s největší pravděpodobností rozhodnout statik.

Příčinou vzniku požáru bylo stanoveno biologické samovznícení naskladněného sena z letošní sklizně, které bylo do seníku naskladněno před 10 dny.

Zdroj:
http://www.hzskladno.cz/?det=1283Z

 

vytisknout  e-mailem