HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár rodinného domu v Chaloupkách způsobil čtyřmilionovou škodu

V neděli 2. října před jednou hodinou ranní přijali středočeští hasiči oznámení o požáru rodinného domu v obci Chaloupky na Berounsku. 

Na místo vyjely profesionální jednotky v prvním stupni poplachu ze stanic Beroun a Hořovice společně s dobrovolnými jednotkami obcí Chaloupky a Komárov.

Po příjezdu k události bylo zjištěno, že se jedná o požár rodinného domu v plném rozsahu. Velitel zásahu tedy neprodleně zvedl stupeň poplachu na druhý a povolal na místo další síly a prostředky. Než však tyto jednotky k místu dojedou, nařídil vedení požárního útoku dvěma proudy C. Jeden útočný proud z vnitřku budovy a druhý z vnějšku. Tím se snažil co nejvíce snížit nebo zcela zastavit šíření požáru. Zároveň požádal o vyslání rozvodných závodů, jelikož se v bezprostřední blízkosti požárem zasaženého domu nacházelo elektrické vedení.

Na základě žádosti velitele zásahu k požáru okamžitě vyjely jednotky dobrovolných hasičů obcí Cerhovice, Tlustice, Zaječov a Žebrák. V rámci mezikrajské spolupráce byli o součinnost požádáni také dobrovolní hasiči z Plzeňského kraje z obcí Cheznovice a Zbiroh. Další jednotka, která držela pohotovost na své zbrojnici, byla jednotka Zdice, která tak zálohovala stanici Hořovice.

Po pěti minutách hašení byl velitel zásahu nucen stáhnout jeden útočný proud z vnitřku domu zpět. Důvodem byly propadající se stropy, které tak přímo ohrožovaly hasiče zasahující uvnitř budovy.

Po příjezdu posilových jednotek byly nasazeny další proudy C. Celkem čtyři. Po více než hodině hašení se konečně podařilo dostat požár pod kontrolu, ale velitel zásahu lokalizaci nahlásit ještě nemohl. Důvodem byly zřícené stropy. Nebylo totiž zcela jasné, zda se pod sutinami požár dále nešíří. K zajištění dostatečné zásoby náhradních lahví do dýchacích přístrojů byl k události povolán protiplynový automobil z Příbrami.

Pracovník rozvodných závodů, který přijel na místo události, provedl bezpečné odpojení domu od elektrické sítě. Díky tomu mohl velitel zásahu nařídit rozebírání konstrukcí, a tím vyhledat a zahasit skrytá ohniska požáru. Lokalizace požáru tak mohla být nahlášena krátce po tři čtvrtě na tři. To byl i impulz pro redukci jednotek a snížení stupně poplachu. Přesto dále pokračovalo rozebírání konstrukcí a vyhledávání skrytých ohnisek.

Likvidace požáru byla nahlášena před sedmou hodinou ranní. Zásah byl komplikovaný s ohledem na bezpečnost zasahujících a neustálé hrozbě padajících předmětů, špatné viditelnosti a vysoké teplotě. I z těchto důvodů zůstává zásah otevřený a hasiči budou požářiště kontrolovat do dnešních večerních hodin. Teprve až si budou naprosto jistí, že už nehrozí opětovné rozhoření požáru, předají místo události majiteli objektu.

Před příjezdem prvních jednotek došlo ke zranění jedné osoby, která byla předána Zdravotnické záchranné službě Středočeského kraje. Jako příčina požáru byla určena netěsnost komínového tělesa. Požár způsobil škodu 4 000 000 Kč, uchráněná hodnota činila 1 000 000 Kč.

ppor. Ing. Jan Sýkora, DiS.
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - požár rodinného domu v Chaloupkách

001 - požár rodinného domu v Chaloupkách 

Detailní náhled

002 - Požár rodinného domu v Chaloupkách

002 - Požár rodinného domu v Chaloupkách 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem