HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár rodinného domu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně (aktualizace)

(27.01.2021) Zraněná majitelka skončila v péči záchranářů. 

17:30 hodin

Pět jednotek hasičů zasahuje ve Zlíně na ulici Nad Vývozem, kde dle oznámení hoří sauna v rodinném domě. Požár zasáhl celé horní patro a plameny byly vidět až v centru krajského města. Na místě se postupně sjeli hasiči ze Zlína i okolí, kteří nyní požár likvidují. Zranění utrpěla majitelka, které poskytl první předlékařskou pomoc profesionální hasič ve svém volnu, který se nedaleko místa požáru nacházel. Žena už je v péči posádky zdravotnické záchranné služby. Na požářiště se dostavil i velící důstojník směny a vyšetřovatel hasičů.

19:30 hodin aktualizace

Momentálně neobyvatelným se stal rodinný dům ve Zlíně na největším sídlišti Jižní Svahy na ulici Nad Vývozem. Viníkem je požár, který dnes krátce před pátou hodinou odpolední v domě vypukl. Ihned po ohlášení požáru na tísňovou linku hasičů se na místě sjelo celkem pět jednotek, a to ze stanice Zlín, hasiči statutárního města Zlína a dobrovolné jednotky z Fryštáku, Kostelce a Štípy. Při požáru byla zraněna majitelka domu. První předlékařskou pomoc jí poskytl profesionální hasič, který byl ve svém volnu nedaleko místa události. Žena utrpěla lehčí zranění a skončila v péči přivolané posádky zdravotnické záchranné služby. Ta ji následně transportovala do krajské nemocnice. Další obyvatelé domu zranění neutrpěli.

V době příjezdu hasičů bylo první patro domu v plamenech, což bylo vidět až do centra města. K likvidaci požáru hasiči v dýchací technice použili čtyři proudy vody, které vedli nejenom venkem s použitím automobilového žebříku, ale i vnitřním prostorem domu. Během krátké chvíle měli hasiči požár pod kontrolou a velitel zásahu v 17:15 hodin vyhlásil lokalizaci. Díky rychlému zásahu hasičů se požár nerozšířil na okolní rodinné domy, které jsou v jeho těsné blízkosti. Následně hasiči rozebrali horní části konstrukce domu, požářiště kontrolovali termokamerou a dohašovali skrytá ohniska. Velitel zásahu postupně začal zasahující jednotky posílat zpět na základny. V 18:45 hodin provedli hasiči závěrečný průzkum zasaženého objektu, přičemž nebyla již nalezena žádná ohniska požáru. Velitel zásahu tak mohl vyhlásit likvidaci požáru. Zbývající jednotky se rozjely zpět na své základny.

Na požářišti zůstala na dohlídku jednotka hasičů statutárního města Zlína, která zasažený dům bude kontrolovat do pozdních nočních hodin.

Vyšetřovatel hasičů předběžně vyčíslil vzniklou škodu na jeden a půl miliónu korun. Příčinou tohoto rozsáhlého požáru bylo nedbalostní jednání při použití sauny.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

2.jpegPožár domu na Jižních Svazích ve Zlíně

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem