HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár na Uherskohradišťsku zničil střechu stodoly i rodinného domu

(06.02.2021) Majitel domu skončil v nemocnici. 

Krátce po jedenácté hodině dopolední bylo pět jednotek hasičů vysláno k hlášenému požáru střechy hospodářské budovy v obci Horní Němčí na Uherskohradišťsku. Jako první k požáru přijeli místní dobrovolní hasiči, kteří připravili hydrant k doplňování vody do cisteren. Následovali je profesionální hasiči z Uherského Brodu, z Uherského Hradiště a dobrovolné jednotky z Nivnice a Strání. Průzkumem místa události hasiči zjistili, že došlo k požáru střechy hospodářské budovy, ale i dále k rozšíření požáru na střechu rodinného domu. K likvidaci požáru střechy hospodářské budovy hasiči použili celkem tři hasební proudy vody a k likvidaci požáru střešních prostor rodinného domu, který se nacházel v těsné blízkosti zasažené budovy, použili hasiči jeden vysokotlaký proud vody. Již v 11:41 hod. vyhlásil velitel zásahu lokalizaci požáru. Poté hasiči postupně začali rozebírat střešní konstrukce, kontrolovat budovy termokamerou a dohašovat skrytá ohniska. Střecha hospodářské budovy se v době požáru propadla. Hasiči tak museli postupně vytáhnout věci ze stodoly a i zde dohašovat skrytá ohniska.

V době vzniku požáru byli v rodinném domě dva dospělí a dvě děti. Žena s dětmi bezpečně opustila dům a muž se snažil požár uhasit. To se mu nepodařilo. Nadýchal se však kouře. Velitel zásahu si proto na místo povolal posádku zdravotnické záchranné služby, která si do péče muže převzala a odvezla ho do nemocnice k dalšímu vyšetření.

Hasiči stále provádějí průzkum termokamerou a dohašují skrytá ohniska. Po vyhlášení likvidace požáru se postupně jednotky vrátí zpět na své stanice. Na požářišti zůstane na dohlídku místní dobrovolná jednotka hasičů, a to až do pozdních nočních hodin.

Příčinu vzniku požáru nyní zjišťuje vyšetřovatel hasičů. Předběžná škoda byla vyčíslena na 800 tisíc korun. Díky rychlému zásahu hasičů byly na okolních budovách uchráněny hodnoty ve výši 10 miliónů korun.

Aktualizace ve 14:00 hodin
Ve 14:00 hodin vyhlásil velitel zásahu likvidaci požáru a předal objekt majitelce.  Poté všechny jednotky vyjely zpět na své základny. Na dohlídku objektu zůstali pouze místní dobrovolní hasiči.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem