HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár letadla prověřil liberecké hasiče v Hodkovicích nad Mohelkou

Prověřovací cvičení mají za sebou liberečtí profesionální hasiči a JSDH Hodkovice nad Mohelkou. Cvičení se uskutečnilo v pondělí 7. září v odpoledních hodinách na letišti v Hodkovicích nad Mohelkou. 

Námětem cvičení byla situace, kdy při doplňování paliva jednoho z letadel došlo k jeho požáru. Na uhašení požáru hasiči použili těžkou pěnu. Současně ochlazovali vodou druhé letadlo, které se nacházelo v těsné blízkosti a hrozilo rozšíření požáru i na toto letadlo. Během celého cvičeni simulovaly letadla přepravní vozíky na větroně.

Cvičení prověřilo znalosti hasičů při pokrytí hořícího letadla těžkou pěknou za současného ochlazování okolí vodním proudem z cisterny. Zároveň byly prověřeny dojezdové časy povolaných jednotek požární ochrany a aktuálnost Letištního pohotovostního plánu letiště Hodkovice nad Mohelkou.

Zúčastněné složky IZS: HZS LK stanice Liberec, JSDH Hodkovice nad Mohelkou, PSL Hodkovice nad Mohelkou.

PROČ PRÁVĚ PĚNA

Pěna jako hasivo má ochlazovací a izolační účinek, oddělí hořlavou látku do přísunu vzduchu. Je vhodná zejména pro hašení hořlavých kapalin jako např. benzín, barvy, vosk atd. Hasební pěna je směs vody, pěnidla a vzduchu. Přimísením pěnidla do vody vzniká při výstřiku z pěnotvorné proudnice k přisátí vzduchu a tím k vytvoření hasební pěny.

Autor: por. Bc. Lucie Hložková

FOTO: HZS Libereckého kraje

PC_p_letadlaPC_p_letadla

PC_p_letadlaPC_p_letadla

TC_p_letadlaPC_p_letadla

vytisknout  e-mailem