Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár lesa u Brlohu

8. 4. 2011 (video) - K požáru lesa vyjíždělo 7. dubna ve 12.14 hodin deset hasičských jednotek k Brlohu, směr Sovolusky, kde hořel les o rozloze přibližně 70 x 200 m. Plameny doslova olizovaly stromy až do výšky 10 m. 

Adresa: http://www.youtube.com/watch?v=HKvh8RVxlTA  

http://www.hzspa.cz/informace/aktuality/zprava.php?id=2018

Požáry lesů bývají náročné z hlediska velení zásahu, kdy velitel musí mít neustále přehled o povolaných jednotkách. V nedostupném terénu se hasiči nemohou dostat s technikou co nejblíže k ohnisku požáru a musí přetahovat zavodněná vedení (hadice) i několik desítek metrů. V lese často porost prohořívá hluboko pod hrabanku (pod zem), kde se vytvářejí tzv. skrytá ohniska. Místa se musí prolévat velkým množstvím vody. Nepříznivý je pro hasiče i silný vítr.

Požár mladých stromků hasiči dostali pod kontrolu ve 13.36 hodin a zcela zlikvidován byl v 17.43 hodin. Podle slov vyšetřovatele hasičů byla příčinou vzniku požáru manipulace s otevřeným ohněm, nelze ale vyloučit úmysl a nedbalost. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun. Uchránit se podařilo porost v hodnotě 15 milionů korun. Událost ze strany hasičů byla ukončena ve 20.04 hodin.

Vendula Horáková
mluvčí HZS Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem