HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár haly ve Vimperku

Dvacet osm minut po půlnoci přijali hasiči na tísňovou linku informaci o kouři valícím se z třídírny odpadu ve Špidrově ulici ve Vimperku. 

V první fázi byli na místo vysláni profesionální hasiči ze stanice Vimperk a svolány jednotky SDH obcí Hrabice a Svatá Máří. Poté, co první jednotka podala zprávu, že se jedná o požár velké haly, následovalo povolání dalších cisteren a výškové techniky ze stanice Prachatice a jednotek SDH obcí Čkyně, Vimperk a Zdíkov. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Zároveň bylo o mimořádné události informováno a o spolupráci požádáno vedení města Vimperk.

Velitel zásahu podával po průzkumu upřesňující informace, a to, že se jedná o halu - recyklační linku separovaného odpadu, která hoří v plném rozsahu a uvnitř které je naskládaný odpad. Na hořící halu je stavebně přímo přilehlá další hala, ze které hasiči vyvezli ven stroje a kterou se snaží před požárem chránit ochlazováním. Jako další posilové jednotky na požářiště přijeli profesionální hasiči ze stanice Strakonice a jednotky SDH obcí Stachy a Budilov. V průběhu likvidace požáru byl ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií Vimperk prováděn průzkum ve věci ztotožňování možných ohrožených lidí pracujících nebo žijících jak uvnitř, tak vně areálu. Stejně tak z důvodu nájezdu těžké zásahové techniky bylo nutné s policisty spolupracovat při regulaci dopravy. Spolupráce složek IZS a samosprávy se týkala také monitoringu okolí požářiště, který navazoval na měření nebezpečných koncentrací v místě požáru. Žádné nebezpečné koncentrace nebyly naměřeny.

U požáru v prvních hodinách zásahu zasahovaly osádky dvou automobilových žebříků, ze kterých hasiči hasili hořící halu a druhou ochlazovali vnější cestou, dále 12 cisteren pro dostatek hasební vody, dopravní automobil a kontejner nouzového přežití, který je důležitý pro zázemí pro zasahující hasiče. Velitel zásahu si dále vyžádal dokumentační skupinu HZS Jihočeského kraje, pomocí dronů a termokamery bylo možné lépe zmonitorovat požářiště a následně rozhodnout o efektivní taktice zásahu. Ve spolupráci s vedením města a firmy je na požářiště dovážena pitná voda a strava pro zasahující hasiče. Trvalé dodávky si vyžaduje také dýchací technika, která je při tomto rozsahu události a množství zasahujících hasičů spotřebovávána ve velkém množství.

Požár zasahující jednotky dostaly pod kontrolou po čtyřech hodinách hašení, požár se po příjezdu jednotek nerozšířil mimo haly ani mimo pozemek firmy. Velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru krátce po půl páté ranní.

Do Vimperku byla dále vyžádána těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu a Jihlavy, pomocí které jsou rozebírány železné konstrukce a vyvážen z haly odpad. Velitel zásahu dále nařídil kontrolu hasební vody unikající z požářiště a požádal o spolupráci odbor životního prostředí vimperského městského úřadu a Českou inspekci životního prostředí. Kontaminace se nepotvrdila.

V půl druhé odpolední byl stupeň požárního poplachu snížen ze druhého na první. V navečerních hodinách byl pak ze stanice České Budějovice do Vimperku povolán tankovací kontejner pro doplněný pohonných hmot do zásahových vozidel. Velitel zásahu si dále vyžádal osvětlovací balón pro řádné nasvícení požářiště v nočních hodinách. A stále je nezbytné dodávat další a další dýchací techniku.

V 18:30 hodin pak začalo těžkou technikou Záchranného útvaru HZS ČR rozebírání kovové konstrukce haly. Kolegové z ZÚ HZS ČR pracovali nepřetržitě až do půlnoci. Ve své práci pokračují dnes od 5. hodiny ranní.

Včera večer a dnes v ranních hodinách proběhlo další střídaní hasičů. Na požářiště přijeli s dalšími cisternami střídat své kolegy profesionální hasiči ze stanic Křemže, Suché Vrbné a Český Krumlov, další dopravní automobily vyslaly také jednotky SDH obcí Radhostice, Masákova Lhota a Putkov. U požáru se za oba dny vystřídala již téměř stovka hasičů z 18 profesionálních a dobrovolných jednotek z velké části jihočeského kraje. 

Komplikaci u zásahu způsobila v noci silná bouřka. Vítr strhnul a zničil osvětlovací balon. V půl třetí velitel zásahu rozhodnul o ukončení činnosti z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů, hasební práci jednotky zahájily až po bouřce o dvě hodiny později.

Výše vzniklé škody bude řádově v desítkách miliónů, příčina vzniku požáru je v šetření.

Odkazy do noveho okna

Požár haly, Vimperk - termokamera (2)

Požár haly, Vimperk - termokamera (2) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk - termokamera (1)

Požár haly, Vimperk - termokamera (1) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk - dron (4)

Požár haly, Vimperk - dron (4) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk - dron (3)

Požár haly, Vimperk - dron (3) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk - dron (2)

Požár haly, Vimperk - dron (2) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk - dron (1)

Požár haly, Vimperk - dron (1) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk (6)

Požár haly, Vimperk (6) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk (5)

Požár haly, Vimperk (5) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk (4)

Požár haly, Vimperk (4) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk (3)

Požár haly, Vimperk (3) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk (2)

Požár haly, Vimperk (2) 

Detailní náhled

Požár haly, Vimperk (1)

Požár haly, Vimperk (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem