HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár haly v pražské Uhříněvsi způsobil škodu 120 milionů korun, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu

V neděli 25. července 2021, před 17. hodinou, zasahovalo 8 profesionálních a 10 dobrovolných jednotek v ulici Bečovská v Uhříněvsi. Hořela tam skladová hala o rozloze cca 80 x 100 metrů. Po příjezdu první jednotky byla prakticky celá část v plném rozsahu plamenného hoření.



Velitel zásahu na místo postupně povolával další jednotky, byly zřízeny úseky pro hašení rozsáhlého požáru a voda byla dodávána kyvadlovou dopravou. Vrtulník PČR monitoroval požár ze vzduchu. V hale bylo uskladněno drogistické zboží.

V 17:44 hodin došlo k destrukci části střešní konstrukce. Zásah probíhal i přes výškovou techniku. S ohledem na počet jednotek byl vyhlášen třetí stupeň poplachu.

Hala-Uhříněves-023.jpg

Chemici pražských hasičů prováděli měření nebezpečných koncentrací v ovzduší. V obytných částech nebyly nebezpečné koncentrace naměřeny, zástupci městských částí dostali informace a doporučení, aby obyvatelé nevětrali. Výzvu občanům předával i speciální vůz PČR.

Dokumentační skupina GŘ HZS ČR monitorovala požár pomocí dronu. V 18:58 hodin byla ohlášena lokalizace požáru, nicméně plameny se dařilo dostat pod kontrolu již po 18. hodině.

Hala-Uhříněves-005.jpg

Škoda byla odhadnuta na 120 milionů korun, příčina požáru je v šetření. Po 20. hodině na místě stále zůstaly jednotky a dohašovaly celou noc skrytá ohniska požáru.

Následující den proběhlo první větší ohledání požářiště spolu s příslušným oddělením prevence. Souběžně probíhal zásah a pomocí bagru hasiči rozhrabávali ohořelý materiál a prolévali vodou. Současně s tím bylo vybudováno čerpací stanoviště kontaminované vody. Chemici prováděli neustálé měření PH. V dopoledních hodinách následující den na místo přijel generální ředitel HZS ČR, generálmajor Vladimír Vlček v doprovodu ředitele pražských hasičů plk. Luďka Prudila. 

Do úterý ráno hasiči stále rozhrabávali a dohašovali skrytá ohniska požáru, v odpoledních hodinách pak velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru. na místě události proběhly další dve došetření příslušníků ZPP. 

20210726C_Pu31.JPG

U případu i nadále zůstávají jednotky HZS hl. m. Prahy, aby spolu s HZS Dekonta odčerpávali kontaminovanou vodu. U události se vystřídaly všechny jednotky pražských profesionálních hasičů včetně podnikových a více než desítka jednotek sboru dobrovolných hasičů. Během zásahu byli lehce zraněni dva příslušníci HZS hl. m. Prahy a tři dobrovolní hasiči. 

FOTOGALERIE

vytisknout  e-mailem