HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár dřevěné chaty na hranici pozemků. Plameny poškodily sousední rodinný dům. Aktualizace

(25. 11. 2017) Dnes odpoledne hořela dřevěná chata ve Zlíně, v místní části Malenovice. 

Hlášení o hořící chatě na ulici Bezručova v Malenovicích, lokalita Horní Mlýn, přijali hasiči v 14:12 hodin. Operační důstojník krajského operačního a informačního střediska vyhlásil požární poplach jednotkám profesionálních hasičů z centrální požární stanice Zlín a požární stanice Otrokovice, a dále jednotkám dobrovolných hasičů Zlín-Prštné a Malenovice. Hasiči vyjeli dohromady s čtyřmi cisternovými stříkačkami a jedním dopravním automobilem.

V době příjezdu hasičů byla celá dřevěná chata v plamenech. Hořící chata byla postavena v těsné blízkosti rodinného domu. Hrozilo, že se požár do domu rozšíří. Hasiči rychle zřídili dva útočné proudy C a jeden vysokotlaký proud vody, kterými hasili chatu a zároveň ochlazovali konstrukce domu. Hasební zásah byl prováděn v dýchacích přístrojích. Za necelou hodinu byl požár uhašen. Hasiči povedli s termokamerou kontrolu teplot stavebních konstrukcí rodinného domu. Nenalezli žádná skrytá ohniska hoření.

Hasiči spolumajitelce rodinného domu poskytli posttraumatickou pomoc, protože byla z požáru v šoku. Majitele chaty, který utrpěl popáleninu na předloktí, odvezli zdravotníci k dalšímu ošetření do nemocnice.

Na místo požáru se dostavila Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů.

26. 11. 2017, 9:45 hodin

Vyšetřovatel hasičů zadokumentoval poškození sousedního rodinného domu. Oheň na domě poškodil dodatečné zateplení obvodových stěn, plastová okna a vnitřní vybavení v koupelně. Vyšetřovatel dále ohledal prostory zničené dřevěné chatky a vnitřní vybavení.

Majitel chaty se za hodinu vrátil z nemocnice na místo požáru a upřesnil vyšetřovateli rozmístění vnitřního vybavení chaty.

Bylo vyloučeno úmyslné zapálení chaty. Příčina požáru zůstává v šetření hasičů.

Škoda způsobená požárem byla u chaty určena v předběžné výši 50 000 korun.

V rodinném domě byla škoda určena v předběžné výši 200 000 korun.

Rychlým zásahem hasičů byly uchráněny materiální hodnoty v předběžné výši 2 000 000 korun.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem