HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár domu s pečovatelskou službou

Prostřednictvím telefonu nahlásil oznamovatel v pátek 9. prosince 2022 před půl desátou večer na KOPIS HZS LK požár domu s pečovatelskou službou (DPS) v obci Libštát na Semilsku, ve kterém přebývají i osoby se sníženou pohyblivostí. Operační důstojník s ohledem na získané informace vyslal do Libštátu jednotky z druhého stupně požárního poplachu. 

Po příjezdu na místo události velitel zásahu rozdělil hasiče do skupin, které ihned zahájily průzkum objektu a další činnosti s prioritou záchrany osob, nalezení ohniska požáru nacházejícího se v podkroví budovy a jeho uhašení. S postupným dojezdem dalších sil a prostředků složek Integrovaného záchranného systému si velení pro efektivní vedení celého zásahu převzal řídící důstojník HZS Územního odboru Semily a byl ustanoven štáb velitele zásahu. Při hašení byl objekt zároveň systematicky prohledáván a odvětrán. Likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil na KOPIS HZS LK krátce před půlnocí. Uživatelé domova byli v rámci záchranných prací průběžně transportováni ve spolupráci se ZZS LK, PČR a personálem domova do nedaleké základní školy v tu chvíli sloužící jako evakuační středisko a zároveň místo nouzového přenocování se základním zázemím pro ty, kteří si nemohli zajistit vlastní nocleh. Všechny osoby zde byly zaevidovány, vyšetřeny lékařem ZZS LK včetně zjištění aktuální potřeby běžně užívaných léků. Nikdo nemusel být po ošetření na místě převezen do zdravotnického zařízení. Z celkem 45 evakuovaných osob,  jich v prostorách školy do rána zůstalo 30. V sobotu se na místo spolu s vyšetřovateli požárů HZS LK a PČR dostavili rovněž příslušníci Technického ústavu požární ochrany HZS ČR. Příčina vzniku požáru je dále v šetření a výše škody se bude pohybovat v řádech milionů korun. Během zásahu hasiči nalezli v objektu 1 osobu, u které lékař konstatoval úmrtí.

Zásahu se účastnily z Libereckého kraje jednotky PO: stanic HZS Semily, Jilemnice, Turnov, Jablonec n. N., Liberec a SDH obcí Libštát, Lomnice nad Popelkou, Košťálov, Nová Ves nad Popelkou a Roztoky u Jilemnice, Oblastní spolek Českého červeného kříže – Semily, orgány místní samosprávy, pracovníci domova s pečovatelskou službou a zaměstnanci školy.

Autor: nprap. Bc. Jakub Sucharda

Video: HZS LK

vytisknout  e-mailem