HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár chaty v Černošicích nepřežila jedna osoba

V sobotu 26. října dvanáct minut před desátou hodinou přijala operátorka tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru chaty v rekreační oblasti obce Černošice v okrese Praha-západ. 

Podle poplachového plánu operační důstojník k události vyslal jednotku profesionálních hasičů ze stanice Řevnice a jednotky sboru dobrovolných hasičů Černošice-Mokropsy a Dobřichovice. V rámci mezikrajské výpomoci byla o pomoc požádána také jednotka HZS hl. města Prahy, která na místo poslala hasiče ze stanice HS-8 Radotín.

Nejdříve dorazila místní dobrovolná jednotka, která zvládla dojezd za sedm minut od vyhlášení poplachu. V té době už byla chata požárem zcela zasažena a podle přítomných svědků se uvnitř nacházela jedna osoba.

Hasiči pomocí dopravního vedení s rozdělovačem a připojenými třemi C proudy započali ihned s hasebními pracemi. Během hašení byly z chaty vyneseny tři dvoukilové a tři desetikilové propanbutanové láhve, které hasiči museli začít ochlazovat. Při dalším průzkumu rozlehlé soustavy objektů a přístavků bylo nalezeno tělo uživatele chaty, který nejevil známky života, což následně i potvrdil lékař zdravotnické záchranné služby.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat přibližně hodinu od ohlášení. Následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich postupné dohašování. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu krátce po půl druhé odpoledne. Kontrolu požářiště zajistila až do večerních hodin místní dobrovolná jednotka Černošice-Mokropsy.

Posádka zdravotnické záchranné služby ošetřila majitelku chaty, která se nadýchala zplodin hoření. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 700 tisíc korun. Příčina jeho vzniku je předmětem dalšího vyšetřování, jednou z možných verzí je technická závada na infrazářiči.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem