Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povodňová hrozba odeznívá

17. ledna 2011 - (Ivana Svitáková) - Stoupající voda v řekách a hrozící povodně si od pátku 14. ledna 2011 do neděle 16. ledna 2011 zaměstnali také hasiče. Jenom v pátek hasiči zasahovali z důvodu povodňové situace více jak tři sta krát. Jednotky požární ochrany se podílely na přípravě k evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí a na samotné evakuaci několika osob. Hasiči odčerpávali vodu, odstraňovali překážky, podíleli se na zpevňování hrází.  

Navýšení zásahů hasičů
 
Od pátku do neděle (14.-16. ledna 2011) hasiči zasahovali celkem u 1256 všech událostí. Jednotky požární ochrany likvidovali celkem 118 požárů, zasahovali u téměř jednoho sta dopravních nehod, provedli 935 technických zásahů, únik látek likvidovali celkem 36krát, planý poplach zaznamenali celkem 60krát (dalších sedm událostí byly tak zvané ostatní). Na zásahové činnosti se podílelo více jak 1400 jednotek požární ochrany.
 
Nejvíce událostí ( navýšení především z důvodu povodňové situace) hasiči evidují v pátek 14. ledna 2011 a sice celkem 609 všech událostí. Celkový počet všech událostí tento den byl o 110 % vyšší než dlouhodobý průměr (ten činí 289 všech událostí denně).
 
Nejvíce požárů za poslední tři dny (14.-16. ledna 2011) hasiči likvidovali v Moravskoslezském kraji (16 požárů) a o jeden požár méně hasiči v hl.m. Praze. Všech 118 požárů za výše uvedené tři dny dosáhly škody téměř 5 mil. korun, jedna osoba přišla o život, 9 osob bylo zraněno.
 
 
Jak hasiči zasahovali v jednotlivých krajích z důvodu povodňové situace?
 
 
Čerpání vody  v Ústeckém krajiČerpání vody v Ústeckém kraji
Pátek 14. ledna 2011
 
Středočeský kraj 
na okresech Beroun a Praha – Západ došlo k zatopení rekreačních oblastí u toku Berounky ze kterých bylo evakuováno několik osob. V obcích Lety a Všenory byla připravena evakuace z rodinných domků. Jednotky požární ochrany zasahovaly u 56 událostí, převážně čerpání zatopených prostor, budování a navyšování hrází a odstraňování překážek z vodních toků.
 
Plzeňský kraj     
JPO zasahovaly u cca 50 událostí, převážně se jednalo o čerpání vody, navyšování a stavbu hrází a odstraňování překážek z vodních toků.
 
Karlovarský kraj  
v obci Královské Poříčí byl nasazen Záchranný útvar HZS ČR na zpevnění a navýšení hráze řeky Ohře, bylo zahájeno čerpání laguny a byla připravena evakuace 100 osob. Celkem si povodně vyžádaly v kraji 79 zásahů JPO, převážně se jednalo o čerpání zatopených prostor, stavbu a navyšování hrází.
 
Ústecký kraj
v Terezíně byli nasazeni potápěči HZS hl.m. Prahy na utěsnění propusti. Byla připravena evakuace v Klášterci nad Ohří. JPO zasahovaly u 145 případů, převážně se jednalo o čerpání vody.
 
Liberecký kraj
v okrese Česká Lípa čerpaly JPO vodu na 15 místech, převážně v obci Jezvé, v okrese Liberec zasahovaly JPO u dvou událostí.
 
Kraj Ústecký
(ranní hodiny soboty 15. ledna 2011)- okres Louny, Louny. Ze zaplavené zahrádkářské kolonie bylo pomocí člunů zachráněno 7 osob, osoby byly ubytovány v domově důchodců v Lounech. Zasahovaly 2 jednotky požární ochrany.
 
Sobota a neděle (15. a 16. ledna 2011)
 
Zásahy hasičů vzhledem k povodňové situaci ve výše uvedených krajích se týkaly především záchrany osob a zvířat, čerpání vody, odstraňování překážek.
 
Foto: HZS Ústeckého kraje
 
Ústí nad LabemÚstí nad Labem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem