HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povodně na Frýdlantsku

Dnes došlo vlivem nepříznivých meteorologických podmínek – extrémně vydatných dešťů k vzestupu hladin na vodních tocích Řasnice a Smědá ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji. Postupně došlo k překročení všech stupňů povodňové aktivity až k extrémnímu ohrožení. 

20.6. 2020

Nejvíce zasaženými obcemi jsou Bílý Potok, Hejnice, Raspenava, Frýdlant a Višňová. V úpravně pitné vody v Bílém Potoce došlo k poruše a od 18. hodiny dojde k omezení dodávek pitné vody pro ORP Frýdlant. Pro dodávku pitné vody občanům byly povolány mobilní cisterny ze Záchranného útvaru HZS ČR.

Bílý Potok

Zde probíhalo pytlování a provádění odklonu toku vody mimo objekty. V obci bylo zasaženo 6 domů. Prozatím neznáme škody v korytě řeky. Evakuace obyvatel nebyla nutná.

Hejnice

V této obci došlo k rozlití vodního toku pouze do zahrad a žádný objekt není zasažený vodou. Evakuace obyvatel nebyla nutná, výška hladiny se postupně snižuje.

Raspenava

Zde probíhalo pytlování a provádění odklonu toku vody mimo objekty. V obci bylo zasaženo přibližně 100 objektů. Proběhla také evakuace 4 obyvatel z nejvíce ohrožených domů. Do centra pro evakuaci obyvatel byl povolán ČČK Liberec pro případnou pomoc evakuovaným osobám. Hasiči zde v současné době odstraňují překážky z vodního toku.

Frýdlant

Zde probíhalo pytlování a budování mobilní protipovodňové hráze. K rozlití vodního toku mimo koryta řek nedocházelo a žádný objekt není zasažený vodou. Evakuace obyvatel nebyla nutná, výška hladiny se postupně snižuje. V obci došlo k poruše dodávky elektrické energie a nyní dochází k postupné obnově.

Višňová

V této obci došlo k rozlití vodního toku a bylo zasaženo 20 objektů (převážně sklepy a suterény). Proběhla zde evakuace deseti obyvatel z nejvíce ohrožených domů. Všechny příjezdové komunikace do obce Višňová jsou v současné době uzavřeny a proto zde hasiči používají pásové obojživelné vozidlo BV 206 Hagglunds ze stanice Liberec.

V současné době dochází ke snižování hladin na vodních tocích a situace se postupně zlepšuje.

autor: por. David Kořínek, DiS., zástup tiskové mluvčí

FOTO: HZS Libereckého kraje

Foto HZS LKFoto HZS LK

vytisknout  e-mailem