HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

POVODNĚ 2016

prověřovací cvičení 

 

Na 23. – 24. března 2016 připravili hasiči na řece Mži dvoudenní prověřovací cvičení na téma Povodeň. Zapojily se všechny složky IZS, státní správa i samospráva dotčených obcí. V rámci cvičení si bezmála 250 osob muselo poradit s povodňovou situací pod vodním dílem Hracholusky v katastru obcí Bdeněves, Kozolupy, Město Touškov a v rekreačních oblastech Buben, Čertova a Zámecký mlýn.

Více o povodních zde.

V minulosti bylo obdobné cvičení v Plzeňském kraji naplánováno již dvakrát. V obou případech však skutečná povodeň byla rychlejší a cvičení se proměnilo v ostrou akci.

Cvičení mělo několik etap. Ve středu 23. března 2016 v 8:00 hodin se sešla v Nýřanech povodňová komise, kolem desáté hodiny byli vyrozuměni sirénou obyvatelé dotčených obcí. Pro účel tohoto cvičení se nerozezněl varovný signál Všeobecná výstraha, ale tón určený pro akustickou zkoušku, která se provádí každou první středu v měsíci.

Pozn. Všeobecný varovný signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu 140 vteřin. Může zaznít třikrát po sobě ve zhruba tříminutových intervalech. Obyvatelstvo je následně informováno o tom, co se stalo a co se má dělat např. rádii, televizí, místním rozhlasem… Více zde.

Hasiči v obcích Bdeněves, Kozolupy a Město Touškov vystavili protipovodňové stěny a nainstalovali velkokapacitní čerpadla.

Dle scénáře pak složky museli zachránit několik osob, které se odmítly evakuovat. Připraveny byly modelové situace, jako záchrana osob pomocí traverzu přes řeku, záchrana osob pomocí člunu a dopravní nehoda osobního auta v nepřístupném terénu.

Modelová situace č. 1

V chatové oblasti Zámecký Mlýn na levém břehu Mže zůstalo uvězněno osm osob, jedna z nich se při útěku z domu vážně poranila. Hasiči museli z prostoru pod zříceninou hradu Buben vytvořit přes řeku traverz, na člunu dostat ZZS ke zraněnému a následně všechny osoby evakuovat.  

Modelová situace č. 2

V Chatové oblasti Čertova zůstalo uvězněno celkem deset osob. Dvě z nich se snažili vylézt po svahu mimo nebezpečí. Při výstupu uklouzli a spadli ze srázu. Vážně zraněnou osobu ve spolupráci se ZZS uložili do vakuových nosítek a následně všechny osoby hasiči dostali do bezpečí ve člunech.

Modelová situace č. 3

Na lesní cestě od osady Buben zkolaboval řidič, následkem toho sjel vozem ze stráně a zůstal viset na boku mezi stromy. Zůstal ve voze zaklíněn společně s dalšími třemi osobami. Ve spolupráci se ZZS hasiči zraněné osoby vyprostili a transportovali do sanitek.

ZZS

Dne 23. 3. 2016 se výjezdová skupina RZP Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje  účastnila Prověřovacího cvičení Povodeň Mže 2016. Úvodem cvičení byl zřízen štáb velitele zásahu. Zde měla ZZS PK svého zástupce, který koordinoval společné zásahy záchranářů s dalšími složkami IZS. Během  tohoto cvičení VS RZP  zasahovala společně s HZS PK při třech modelových situacích.

PČR

Cvičení se zúčastnilo celkem šest policistů. PČR zajistila uzavření prostoru zasaženého povodněmi, zajišťovala na místě bezpečnost a plynulost v silničním provozu a současně spolupracovala při evidenci zraněných a evakuovaných osob.

Ve čtvrtek 24. března proběhla v obcích Bdeněves a Kozolupy evakuace osob z nejvíce ohrožených míst a aktivovali se evakuační střediska, konkrétně v Kozolupech, Městě Touškově a Nýřanech. V rámci obnovovacích prací se prověřil plán nouzového zásobování pitnou vodou.    

Cíle cvičení se dají rozdělit do několika oblastí. Šlo o to, aby se prověřila schopnost spolupráce složek IZS jak mezi sebou, tak i s dalšími zapojenými subjekty na úseku krizového řízení.

Složky IZS si díky cvičení prohloubili znalosti a získali zkušenosti při řešení povodní na úrovni konkrétních záchranných prací i na úrovni řízení většího množství zasahujících složek v členitém terénu. Vyzkoušeli si i nasazení techniky Záchranného útvaru HZS ČR.

Byl aktivován krizový štáb ORP Nýřany a v rámci organizace evakuace obyvatelstva se prověřila součinnost štábu se starosty dotčených obcí. Vyzkoušela se funkčnost jednotného systému varování a vyrozumívání obyvatelstva v dané lokalitě a prověřila se možnost zprovoznění účelového zařízení CO města Nýřany.

Ve spolupráci s Magistrátem města Plzně se zjišťovaly možnosti nasazení Dronu při řešení událostí většího rozsahu.

Zúčastněné složky:

JPO

HZS Plzeň Košutka
HZS Nýřany
HZS Plzeň Slovany
HZS Tachov
HZS KŘ – spojový vůz
HZS KŘ – Sklad Obora
CHL Třemošná
ZÚ HZS ČR – ZR Zbiroh
JSDH Bdeněves
JSDH Blatnice
JSDH Čeminy
JSDH Heřmanova Huť
JSDH Kozolupy
JSDH Město Touškov
JSDH Nýřany
JSDH Rochlov
JSDH Tlučná
JSDH Vejprnice
JSDH Vochov
JSDH Zbůch

ZZS

ZZS PK VZ Bory

PČR

obvodní oddělení policie Město Touškov
dopravní inspektorát Plzeň – venkov
vedení územního odboru Plzeň – venkov
oddělení krizového řízení Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje

Ostatní subjekty

Magistrát města Plzeň
Zastupitelé obcí Bdeněves, Kozolupy, Město Touškov, Nýřany

________________

por. Mgr. Pavla Jakoubková
HZS Plzeňského kraje

Lenka Ptáčková
ZZS Plzeňského kraje

nprap. Ing. Jan Koželuh
Policie České republiky

 

 

vytisknout  e-mailem