HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Povodně 2013 - 11.6.2013 - Střelmistři odjeli z Čech, velkokapacitní čerpadla stále pracují

Další den pracují velkokapacitní čerpadla při povodních v Čechách. 

Mlékojedy

V pondělí 10. června 2013 byl v obci Mlékojedy na Litoměřicku vystřídán osmičlenný odřad hasičů, kteří pracovali v zatopených Čechách už týden. Hasiči převzali v pískovně v obci Mlékojedy čerstvě usazené velkokapacitní čerpadlo na vodě, zkompletovali ho a začali čerpat na dva proudy. Okolo 19. hodiny v pondělí večer už jelo čerpadlo na plný výkon. Vyčerpanou vodu odvádí hasiči 170 m dlouhým hadicovým vedením do místní strouhy, kterou současně pročišťují hasiči Záchranného útvaru Hlučín. Během noci se hasičům podařilo snížit hladinu vody o dvacet centimetrů. Pokud hladina vody klesne o metr, sníží se v obci Mlékojedy spodní voda a lidé budou moci začít čerpat vodu ze zatopených obydlí a chat a uklízet nánosy bláta.

Obec Mlékojedy leží v povodí Labe, přesto voda, kterou hasiči odčerpávají, je z Vltavy. Jde o vlnu, která se při soutoku Labe s Vltavou zpětně vrátila a vylila do polí a obcí v povodí Labe. Pískovna, kde hasiči pracují, nemá přírodní odtok vody.

Práci hasičům komplikuje také podmáčené písečné podloží v okolí pískovny. Jakákoli těžká technika, která zajišťuje logistiku, zásobování pohonnými hmotami apod., zapadá a k zasahujícím hasičům se nemůže dostat.

Podle velitele odřadu se předpokládá, pokud nedojde k žádným komplikacím, že se hladina o potřebný metr sníží během dnešního dne, případně noci.

Kamenice

Odřad střelmistrů byl dnes v 9:00 hodin ráno odvolán a vrací se zpět na základnu v Olomouci.

Lahovičky

Velkokapacitní čerpadlo z města Přerov stále čerpá vodu z laguny a rybníka v Praze - Lahovičkách. Práce tam budou pokračovat celý dnešní den.

Litoměřice

Psycholog olomouckých hasičů je spolu s kolegou nasazen v Litoměřicích, kde poskytují pomoc lidem zasaženým povodněmi.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem