HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Potápěči cvičili ve speciálním vybavení pro ponory v rizikovém prostředí

V prostoru biologického čištění v aktivační nádrži veřejných vodovodů a kanalizací v úterý 14. května dopoledne došlo k technické závadě na přepouštěcím ventilu. Tuto skutečnost zaregistrovala obsluha na velíně a vyrozuměla servisního zaměstnance firmy. Při servisním zásahu došlo k uklouznutí a pádu jednoho ze zaměstnanců do jímky s kalem. Událost nahlásil druhý zaměstnanec na velín biologické čističky odpadních vod a snažil se dostupnými prostředky osobu zachránit. Vedoucí směny okamžitě volal na tísňovou linku.

Přivolaní hasiči ihned provedli prvotní průzkum. Velitel zásahu obdržel potřebné informace od zodpovědné osoby o technologii, bezpečnosti a dalších důležitých skutečnostech pro provedení zásahu.  Velitel zásahu si nechal na místo povolat posilovou jednotku HZS Královéhradeckého kraje se speciálním vybavením pro ponory v rizikovém prostředí.

Na Biologické čističce odpadních vod Pardubice se čistí odpadní vody ze skupinové kanalizace Pardubice a průmyslové odpadní vody z kanalizace pro veřejnou potřebu společnosti Synthesia.

Do příjezdu speciální techniky velitel zásahu vyhodnotil možnosti záchrany a vyhledání pohřešované osoby, dále organizoval místo zásahu s rozdělením na bojové úseky. Potápěčská skupina ze stanice Pardubice se vystrojila a připravila technické prostředky, které byly nutné pro zásah v prostředí s nebezpečnou látkou. Na místě zásahu bylo vytvořeno dekontaminační stanoviště pro očistu zasahujících příslušníků a věcných prostředků.

Po vystrojení členů potápěčské skupiny bylo zahájeno vyhledávání pohřešované osoby. Nalezená osoba se pomocí lanové techniky vyzdvihla mimo jímku k dalšímu ohledání. Dále zásah pokračoval kontrolou stavu přepouštěcího ventilu. Ventil byl uvolněn a potápěčská skupina informovala velitele zásahu o ukončení činnosti v nebezpečné zóně.

Během ponoru ale došlo k indispozici potápěče. Bylo tak nutné nasazení záložního potápěče pro jeho bezpečný výstup. Následně byla zahájena dekontaminace zasahujících potápěčů a věcných prostředků jednotky požární ochrany použitých v nebezpečné zóně.

Cílem cvičení byl praktický nácvik s věcnými prostředky ve výbavě jednotky požární ochrany, při zdolávání mimořádné události – technologická havárie, vyhledávání pohřešované osoby. Seznámení příslušníků jednotek požární ochrany s problematikou a specifiky zásahu potápěčské skupiny. Prohloubení schopnosti velitelů jednotlivých úseků, při řízení a koordinaci činností jednotek požární ochrany provádějící záchranné a likvidační práce v prostředí s možností kontaminace nebezpečnou látkou. Praktické nasazení členů potápěčské skupiny Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje při použití speciální techniky pro ponor v místě s výskytem nebezpečné látky. Procvičení problematiky dekontaminace techniky při zásahu v místě s nebezpečnou látkou.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

potápěči

potápěči 

Detailní náhled

potápěči1

potápěči1 

Detailní náhled

potápěči2

potápěči2 

Detailní náhled

potápěči3

potápěči3 

Detailní náhled

potápěči4

potápěči4 

Detailní náhled

potápěči5

potápěči5 

Detailní náhled

potápěči6

potápěči6 

Detailní náhled

potápěči7

potápěči7 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem