HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poslední okamžiky roku starého a první události roku nového

 
Poslední událostí roku 2014 byla dopravvvní nehodaPoslední událostí roku 2014 byla dopravní nehoda            Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli o silvestrovské noci (počítáno od 20. do 4. hodiny ranní) ke dvěma událostem. Jednalo se tedy o poslední událost roku 2014 a první výjezd v roce 2015.
Posledním výjezdem roku 2014 byla v 22.31 hodin dopravní nehoda osobního vozu, který narazil na pardubickém sídlišti Dubina do stojanu čerpací stanice. Hasiči ihned po svém příjezdu museli zastavit unikající náplně. Po zadokumentování nehody policisty hasiči vyprostili automobil, který byl zaklíněn mezi stojanem na PHM a nosníkem, který držel střešní konstrukci. Vyproštění a odstranění všech následků této nehody trvalo až do 23.49 hodin.
 
Hasičské vozy v Pardubickém kraji poprvé vyjely k události ve 2.04 hodin nového roku 2015. Vozy směřovaly do ulice Českých Bratří v České Třebové, kde hořela plastová popelnice. Požár likvidovala jednotka hasičů SŽDC Česká Třebová.
 
V dalších ranních hodinách nového roku hasiči vyjížděli k dopravní nehodě i intoxikaci oxidem uhelnatým.
           
V 6.26 hodin hasiči z Hlinska odstraňovali následky nehody, ke které došlo ve Skutči. Jednalo se o automobil na boku a střechou opřený o strom. Hasiči odstranili následky nehody a vrátili se zpět na stanici.
            V 8.01 hodin hasiči ze stanice Moravská Třebová zasahovali v části Moravské Třebové Sušici, kde v domě mělo dojít k úniku nebezpečného plynu – oxidu uhelnatého. Hasiči ihned po příjezdu měřili koncentrace a přístroje ukazovaly 200 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Hasiči evakuovali čtyři osoby, ihned jim byl podán kyslík. Hasiči spolupracovali se zdravotníky ze záchranné služby. Dále bylo nutné odvětrat zasažené prostory. Postižené čtyři osoby byly převezeny do nemocnice. Po opakovaných měřeních a odvětrání nebyly naměřeny žádné zvýšené koncentrace tohoto nebezpečného plynu.
 

K dalšímu případu otravy oxidem uhelnatým vyjížděli na Nový rok v 10.45 hodin profesionální hasiči. V Moravské Třebové v jednom bytě byly dvě osoby, které měly zdravotní problémy. Jednu osobu hasiči vyvedli, druhá byla ve vaně již v bezvědomí. Hasiči ji vynesli a podali kyslík. Uvnitř bytu naměřili hasiči 386 jednotek ppm oxidu uhelnatého. Byt byl odvětrán a kotel odpojen. Domácí zvířata byla zabezpečena u příbuzných. Postižené osoby byly převezeny do nemocnice.

 

 
Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.
Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem