HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poslední jízdou se kolegové rozloučili se šumperským velitelem Tomášem Jílkem

Svůj první zásah si pamatuje dodnes. A není se čemu divit. Ještě po letech při vyprávění mrazí v zádech a stahuje se žaludek. 

„Jako nováček jsem jel do olšanských papíren, kde do velkého mixéru na škrob spadla jedna z dělnic. Nechci popisovat detaily, ale vykolejený jsem z toho byl dlouho,“ popisuje Tomáš Jílek, který více než pětadvacet let sloužil na šumperské stanici a většinu času zastával funkci velitele družstva. Na konci března mu kolegové přichystali nezapomenutelnou poslední jízdu, aby vzdali hold jeho službě ve sboru a rozloučili se s ním při odchodu do civilu.

0604_posledni_jizda_tomas_jilek_su_1.png

Video z poslední jízdy můžete zhlédnout zde: https://fb.watch/4J0-dhLQlm/

Zkušený a respektovaný hasič byl dle kolegů výborným taktikem i rozhodným velitelem, který trval na disciplíně a tvrdé práci. Zasahoval u mnoha dopravních nehod, požárů, pomáhal při lokálních povodních i dalších živelních pohromách. Do paměti se mu vryl požár rodinného domu v Novém Malíně, kde se potvrdilo, že každému hasiči jde při práci o život. „Na mě a kolegu se zřítil kus ohořelé střechy. Naštěstí jsme oba přežili se zlomenými žebry. Ovšem bylo to o chlup,“ popisuje svoje zkušenosti velitel s tím, že celou svou kariéru kladl důraz na bezpečí svých mužů jak při jízdě k zásahu, tak přímo na místě události. „Pořád říkám a stojím si za tím, že je lepší přijet o chvilinku později a v pořádku, než vůbec. Takže bych klukům chtěl popřát, aby do všeho šli s rozvahou a vždy se ve zdraví vrátili domů k rodinám,“ vzkazuje velitel, který se v profesní kariéře zaměřil též na stabilizaci budov a výkopů a stal se platným členem týmu HZS Olomouckého kraje, který se touto problematikou zabývá.

Do historie sboru se zapsal rovněž jako nadaný a úspěšný hasič-sportovec. S jeho kariérou jsou spjaté úspěchy v požárním sportu, futsale i nohejbale. „Za veterány závodím v požárním útoku dosud. Jinak jsem rozhodčím požárního sportu,“ vysvětluje Tomáš s tím, že během kariéry u hasičů měl velké štěstí. „Občas jsme už nemohli pomoci. Z velké většiny ale převažovaly zásahy, kdy jsme naopak pomoci mohli a pomohli. Těch příběhů se šťastným koncem jsem napočítal mnohokrát víc. A to je důvod, proč mě práce u hasičů tak bavila,“ uzavírá velitel. A my mu do další etapy života přejeme za celý sbor mnoho štěstí, úspěchu a spokojenosti.

Tomáš Jílek nastoupil k hasičskému sboru v roce 1996, a to na šumperskou stanici na soutěžní směnu C. Po absolvování základního kurzu a roční praxi byl povýšen do funkce velitele družstva, kterou vykonával až do svého odchodu. Byl členem soutěžního týmu v požárním sportu územního odboru Šumperk, dva roky byl i v krajském výběru. Úspěšný byl také v nohejbale a futsale, kdy v obou disciplínách získal titul na MČR profesionálních hasičů. Po skončení aktivní sportovní kariéry působil jako rozhodčí instruktor požárního sportu. Byl členem týmu stabilizace budov a výkopů HZS Olomouckého kraje.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

vytisknout  e-mailem