HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pomoc hasičů u sobotních dopravních nehod v Olomouckém kraji

Profesionální i dobrovolné jednotky Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v průběhu soboty 21.7.2012 vyjížděly celkově k šesti dopravním nehodám. Nehody se bohužel neobešly bez zranění osob. Pomoc hasičů ve větší míře převažovala v protipožárních opatření a likvidací následků dopravních nehod, kontrolou úniku provozních kapalin počínaje a úklidem komunikací konče. K první události na Přerovsku – Hranice, komunikaci po staré silnici směrem k letišti, zůstalo osobní vozidlo po kolizi mimo vozovku. Informaci o nehodě převzala linka tísňového volání v sobotu 21.7.2012 krátce před pátou hodinou ranní ( 4: 54 ). K pomoci na místo ihned vyrazila jednotka nedalekých profesionálních hasičů Hranice. V době našeho příjezdu zraněnou osobu již ošetřovala lékařská pomoc zdravotnické záchranné služby. Hasiči provedli nutná protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin. 

Téměř o hodinu později převzala linka tísňové pomoci informaci o další dopravní nehodě tentokráte na Prostějovsku, rychlostní komunikaci R46 v úseku dvaadvacátého kilometru, na chvíli zastavila kolize dodávkového vozidla převráceného na bok. K pomoci operační středisko hasičů vyslalo jednotku profesionálních hasičů Prostějov. O zraněného řidiče rovněž v době našeho příjezdu pečovala osádka rychlé lékařské pomoci zdravotnické záchranné služby. Po nehodě došlo k úniku provozních kapalin na komunikaci, hasiči provedli asanaci sorbčními látkami, po celkovém úklidu se jednotka vrátila zpět na svou základnu.
 
K další již v pořadí druhé události, dopravní nehodě, vyslalo operační středisko hasičů jednotku profesionální stanice Hranice. Linka tísňového volání převzala v 9:49 informaci o havarovaném vozidle do sloupu ve městě Hranice, s upřesněním o kolizi bez zranění od kolegů ze ZZS. Hasiči po příjezdu provedli nutná protipožární opatření. K úniku provozních kapalin nedošlo a po zadokumentování události a úklidu komunikace se jednotka vrátila zpět na svou základnu.
 
Podobný scénář dopravní kolize převzala linka tísňového volání v sobotu tři minuty před půl třetí odpoledne. Na Šumpersku u obce Malá Morava místní část Vlaské došlo rovněž k nárazu osobního vozidla do sloupu. Nehoda si vyžádala zranění dvou osob, naštěstí bez nutného vyproštění. K pomoci s profesionální jednotkou stanice Šumperk vyjeli i dobrovolní hasiči Hanušovice. Po provedení protipožárních opatření a kontrole úniku provozních kapalin hasiči asistovali při odstraňování následků dopravní nehody.
 
V pořadí již sobotní pátá dopravní nehoda vyžadovala přítomnost profesionální jednotky požární stanice Kojetín. Linka tísňového volání převzala informaci o nehodě tří osobních vozidel ve městě Kojetín na ulici Palackého v 18:12 v sobotu 21.7.202. Střet vozidel se obešel bez zranění. Hasiči na místě provedli nutná protipožární opatření, úklid komunikace a poté se vrátili zpět na svou základnu.
 
Celkový počet šesti dopravních nehod uzavírá večerní pomoc hasičů opět na Šumpersku. U obce Moravičany zůstalo osobní vozidlo po kolizi v poli. Informaci o nehodě převzala linka tísňového volání deset minut před jednadvacátou hodinou. K pomoci na místo vyjely dvě profesionální jednotky stanic Zábřeh a Litovel, doplněné o dobrovolné hasiče Mohelnice. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Po střetu došlo k poškození osvětlení a na místo byla vyžádána poruchová hotovostní služba. Hasiči se po provedeném úklidu a zajištění místa události vrátili zpět na své základny.
 
Foto nehoda na Šumpersku - Malá Morava, Vlaské.

Zdeněk Hošák
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje
email: zdenek.hosak@hzsol.cz
tel : +420 950 770 039 ( linka tiskový mluvčí )
tel : +420 950 770 246 ( kancelář )
mobil: +420 721 810 541
web : http://olk.hzscr.cz

vytisknout  e-mailem