Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pomáháme Ukrajině

4. 3. 2022 (MF) - Máme za sebou sedm dní války na Ukrajině. Každý, kdo může, se snaží pomoci. Hasiči samozřejmě nezůstávají stranou. Co se událo během posledních několika dní a jak se zapojili hasiči? 


Sobota, 26. února 2022

  • Na základě rozhodnutí vlády České republiky zřídila Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra Registrační humanitární středisko Vyšní Lhoty pro občany Ukrajiny.
    S výstavbou zázemí střediska vypomáhal Záchranný útvar HZS ČR ve spolupráci se Skladovacím a opravárenským zařízením HZS ČR.

ZÚ_Stavba registračního humanitárního střediska ve Vyšních Lhotách.jpgZÚ HZS ČR a SOZ HZS ČR_Stavba registračního humanitárního střediska ve Vyšních Lhotách.jpg



Neděle, 27. února 2022

  • Hasiči z Hasičského záchranného sboru (dále jen HZS) Jihomoravského kraje převáží z centra Brna do azylového zařízení v Zastávce u Brna pomocí evakuačního autobusu první desítky migrantů v souvislosti s děním na Ukrajině.


Pondělí, 28. února 2022

  • Generální ředitel HZS ČR rozhodl, že ve středu 2. března 2022 neproběhne pravidelná zkouška sirén. Důvodem tohoto rozhodnutí je snaha předejít nežádoucí panice mezi obyvatelstvem, i s ohledem na občany z Ukrajiny, kteří v České republice vyhledávají bezpečí.
  • Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje převezli autobusy na čtyři stovky ukrajinských občanů z ostravského Hlavního nádraží do Registračního humanitárního střediska ve Vyšních Lhotách.


Úterý, 1. března 2022

  • HZS krajů se postupně zapojují do zřizování a fungování Krajských asistenčních center pomoci (KACPU). Jedná se o centra, kde žadatelé o pomoc přicházející z Ukrajiny absolvují registrační proces, na jehož konci budou mít vyřízené vše potřebné pro možnost pobytu v České republice. Pomáhat jim budou policisté, hasiči, úředníci ministerstva vnitra, pracovníci zdravotní pojišťovny, úřadu práce či krajské nemocnice a další dobrovolníci. Od 1. března fungují KACPU v Praze, Plzni, Karlových Varech, Liberci, Olomouci a Ostravě.
  • Souběžně se zprovozněním KACPU zřídil HZS Plzeňského kraje nouzové ubytování pro zhruba stovku lidí v jedné z městských sportovních hal TJ Lokomotiva Plzeň. V případě velkého náporu přijíždějících osobbude toto zařízení aktivováno a poskytne po nezbytně nutnou dobu nouzové ubytování, než dojde k odbavení žadatelů o azyl cestou KACPU.
  • V prostorách HZS Libereckého kraje a Královéhradeckého kraje vznikají základny humanitární pomoci, které slouží ke shromažďování již organizovaných sbírek.
  • Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR zajistili svými autobusy noční převoz stovek ukrajinských občanů z ostravského hlavního nádraží do Registračního humanitárního střediska ve Vyšních Lhotách. Vlak přijel z Čopu na Zakarpatské Ukrajině.
  • HZS ČR vyslalo šest styčných důstojníků do zahraničí koordinovat humanitární pomoc pro Ukrajinu, která přichází ze zemí Evropské unie. 
    Čtyři z nich jsou v Polsku v Lublinu, dva na Slovensku ve Vyšné Nemecké nedaleko Prešova. V současné chvíli zjišťují možnosti, jak dostat pomoc z České republiky na Ukrajinu.

KACPU Karlovy Vary a Olomouc.jpgKACPU Karlovy Vary a Olomouc.jpg


Středa, 2. března 2022

  • Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR pokračují v zabezpečování transportu ukrajinských občanů do Registračního humanitárního střediska ve Vyšních Lhotách. V noci, z úterý na středu, proběhl další z předem plánovaných převozů, který čítal téměř 500 osob. Díky dostatečným přepravním kapacitám proběhla přeprava všech výše zmíněných občanů jedním svozem.
    Nyní transport občanů dále pokračuje.
  • Během včerejšího dne se  příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR zapojili do pomoci Policii ČR, která bude dočasně plnit úkoly na slovensko-ukrajinské hranici. Hasiči pomocí třech automobilových nosičů vyzvedli mobilní kontejnery pro kontrolu na hranicích v Královehradeckém a Jihomoravském kraji, odkud byly dopraveny do Hlučína.
    Dnes v 5 hodin ráno vyrazila tato jednotka MV-GŘ HZS ČR z Hlučína do katastru obce Sobrance na východě Slovenska, kde na ně již bude čekat tým českých policistů. Po složení kontejnerů se hasiči vrátí zpět do České republiky, na místě se nebudou déle zdržovat.
  • Dnes zahájili provoz KACPU v krajích Královéhradeckém, Pardubickém, Vysočina, Jihomoravském.

Hasiči z HZS MSK a ZÚ HZS ČR zabezpečují transport uprchlíků z Ukrajiny, ZÚ HZS ČR buduje zázemí pro policii ČR na slovensko-ukrajinské hranici.jpgHasiči z HZS MSK a ZÚ HZS ČR zabezpečují transport uprchlíků z Ukrajiny, ZÚ HZS ČR buduje zázemí pro policii ČR na slovensko-ukrajinské hranici.jpg
Čtvrtek, 3. března 2022

  • KACPU již fungují ve všech krajích. Od dnešního dne se mohou registrovat uprchlíci z Ukrajiny i ve městech Jihlava a Zlín. 
    V asistenčních centrech jsou lidem, kteří museli narychlo opustit své domovy a své blízké, k dispozici psychologové, kteří zajišťují psychologickou pomoc. Asistenční centra jsou vybavena lůžky určenými k odpočinku či nouzovému přenocování, maminky s dětmi mohou trávit čas v dětských koutcích.
  • Hasiči z HZS hl. města Prahy pomáhají ve vyhrazené čekárně pro uprchlíky z Ukrajiny na Hlavním nádraží v Praze.

KACPU_Hradec Králové_maminky s dětmi si mohou odpočinout na připravených lehátcích, PHA_hala hlavního nádraží vymezená pro uprchlíky z Ukrajiny.jpgKACPU_Hradec Králové_maminky s dětmi si mohou odpočinout na připravených lehátcích, PHA_hala hlavního nádraží vymezená pro uprchlíky z Ukrajiny.jpg


 

Pátek, 4. března 2022

  • Hasiči z HZS Hl. města Prahy dokázali za několik hodin přesunout a vybudovat nové Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině s daleko větší kapacitou, než bylo to původní. Nově se nachází v prostorách Kongresového centra na Vyšehradě.
    Plné nasazení všech lidí, tak vypadal první den v Kongresovém centru. Přes počáteční problémy se kolem oběda podařilo situaci částečně stabilizovat. V asistenčním centru pomoci bylo do 18h odbaveno 1500 uprchlíků z Ukrajiny a bylo zajištěno ubytování pro 200 osob.

Nové asistenční centrum pomoci v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě.pngNové asistenční centrum pomoci v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě.png


 

vytisknout  e-mailem