HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pod mužem a ženou se prolomil led na rybníce

Hned dvakrát v průběhu dnešního odpoledne (sobota 13. února 2021) vyjížděli hasiči na Vysočině na pomoc osobám, pod kterými se propadl led na rybníce. Zásahy přitom od sebe dělilo jen pár minut. 

 K první události vyjížděli žďárští profesionální hasiči společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů ze Žďáru nad Sázavou Zámku v 16.25 hod. Pod bruslařem na Konventském rybníce ve Žďáře nad Sázavou se propadl led. Velmi duchapřítomně se zachovali svědkové události, kteří muže (ročník 1979) z ledové vody vyprostili ještě před příjezdem hasičů na místo události. Muž následně skončil v péči zdravotníků.

Velmi podobný scénář měl i případ na jihlavském rybníku Borovinka, kde se pod ženou, která se šla na rybník projít, také prolomil led. K události vyjížděli jihlavští profesionální hasiči v 16.37 hod. I v tomto případě sehráli důležitou roli svědkové události, kteří ženu zachránili ještě před příjezdem hasičů.  

Oba případy spojuje také to, že jak pod mužem, tak také pod ženou se prolomil led v místě přítoku. I když několikátým dnem mrzne, tak právě v místech, kde je přítok nebo odtok není tloušťka ledu v mnoha případech dostačující. 

Za tento týden se jedná o třetí případ zásahu hasičů v souvislosti s bruslařskou sezónou. Včera zasahovali polenští a jihlavští profesionální hasiči na rybníce Peklo v Polné. Pod řidičem čtyřkolky se také propadl led. Z události vyvázl bez zranění. Čtyřkolku museli ale hasiči z ledové vody vyprostit za použití navijáku.   

Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem