HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Počet pondělních výjezdů vysočinských hasičů překročil stovku

I nadále mají hasiči na Vysočině plné ruce práce. V pondělí zasahovali u 106 událostí v celém kraji, z toho 17krát hasili požár v přírodním prostředí. Majetková škoda vzniklá pondělními požáry překročila částku 1,8 milionu korun. Celorepublikově patří včerejší den, co do počtu výjezdů k požárům k nejrušnějším za posledních pět let. V republice musely zasahovat jednotky požární ochrany u požárů hned na 199 místech. Při včerejších požárech na Vysočině se nikdo nezranil.  

 
Celkem třináct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů se třinácti cisternovými automobilovými stříkačkami a další technikou zasahovalo v pondělí po jedné hodině odpoledne u rozsáhlého požáru pole u obce Babice na Třebíčsku. Ještě před příjezdem prvních jednotek na místo události se plameny stihly rozšířit na přilehlý les. Celkově požár zasáhl 8 hektarů strniště, 16 hektarů lesního porostu a poničil i čtyři myslivecké posedy. Zasahujícím jednotkám se podařilo požár, který se velmi rychle a nebezpečně šířil dostat pod kontrolu po čtyřech hodinách intenzivního hašení. Ve večerních hodinách převzali dohled nad požářištěm dobrovolní hasiči z Babic a Lesonic. Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na částku 550 tisíc korun. Požár zapříčinila jiskra, který odlétla ze stroje při sečení strniště. U požáru zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Moravských Budějovicích a Třebíči společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Lesonic, Babic, Čáslavic Cidliny, Moravských Budějovic, Jaroměřic nad Rokytnou, Rokytnice nad Rokytnou, Starče, Želetavy a Mastníku. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.
 P1010193.JPG
 
P1010189.JPG
Téměř ve stejném čase bojovalo devět jednotek profesionálních hasičů s rozsáhlým požárem pole a balíkovacího stroje na poli u Malé Losenice. Zkrotit plameny se zasahujícím hasičům podařilo po hodině intenzivního hašení. Dohašovací práce na místě následně probíhaly ještě několik hodin. Škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 1 milion korun. Požár zapříčinila technická závada na balíkovacím stroji. Na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze Žďáru nad Sázavou společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Přibyslavi, Havlíčkovy Borové, Velké Losenice, Malé Losenice, Vepřové, Žďáru nad Sázavou – Zámku, Polničky a Škrdlovic. I u tohoto požáru byl vzhledem k počtu zasahujících jednotek vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.
 
Ve 14.09 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Chotěboř společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů ze Ždírce nad Doubravou, Chotěboře a Sobíňova k požáru pole a lesa u obce Hájek. Úplně zlikvidovat požár se hasičům podařilo po více než dvou hodinách intenzivního hašení. Požár, který za sebou zanechal škodu 10 tisíc korun, zapříčinila jiskra ze žacího stroje.
 
Ve 14,40 hod byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen požár pole a balíků slámy u Třeště. K požáru vyslal operační důstojník jednotku profesionálních hasičů ze stanice Třešť společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Batelova, Stonařova, Dolní Cerekve, Jezdovice, Dlouhé Brtnice a Rohozné. Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na částku 65 tisíc korun.
 
 DSC_0016.JPG
 
DSC_0006.JPG
Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem