HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plzeň ocenila osobnosti, které vykonaly mimořádné činy při záchraně lidského života a majetku

Město Plzeň při svém 12. ročníku Slavnostního setkání ocenilo osobnosti, které vykonaly mimořádné činy při záchraně lidského života a majetku. V loňském roce se předávání ocenění nemohlo konat z důvodu pandemie covidu-19, letos si pro ceny osobnosti přišly do Obřadní síně plzeňské radnice v pondělí 6. prosince. Poděkování obdrželo z rukou primátora města Plzně Martina Baxy a radního pro oblast bezpečnosti Martina Zrzaveckého celkem 19 příslušníků integrovaného záchranného systému a odvážný občan. Letošní slavnostní předávání bylo poprvé přenášeno online na Facebook Plzeň.eu a na YouTube města Plzně. Oceňování organizuje Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

„Děkuji vám také za dlouhou a náročnou službu, kterou obětavě vykonáváte v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Pomáháte různými cestami – při trasování, rozvozu testů či při mnohém dalším. A především vám děkuji za to, jak jste nezaváhali a zcela profesionálně poskytli první pomoc, a tím zachránili životy našich občanů,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa a popřál oceněným především pevné zdraví a klidný advent.

„Pro nás je to velký okamžik, nejen z profesního hlediska, ale především z toho lidského. Dnešní slavnostní setkání je pro nás příležitostí, jak vám poděkovat za vaši práci, za to, co děláte pro naše občany, ale dnes konkrétně za to, že jste byli u toho, kdy bylo potřeba zachránit život a vy jste tak vykonali. Velmi si vážíme vaší práce, děkujeme za to a klobouk dolů před vaší prací,“ doplnil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Ocenění získali:

HASIČI

Dne 29. dubna 2021 došlo ve večerních hodinách k dopravní nehodě v bezprostřední blízkosti požární stanice Košutka. Osobní vozidlo spadlo do šest metrů hlubokého výkopu stavby západního okruhu města Plzně. Došlo k velmi vážnému zranění řidiče, který uvízl v bezvědomí a s probodnutým hrudníkem ve vozidle. Hasiči provedli stabilizaci vozidla a pomocí hydraulického zařízení vyprostili řidiče z vozidla. Následně provedli předlékařskou pomoc a pomocí lezecké techniky transportovali řidiče do péče záchranné služby. Svým vysoce profesionálním přístupem se všichni příslušníci jednotky velkou měrou zasloužili o záchranu lidského života: 

  • Velitel jednotky Tomáš Jarošík
  • Členové jednotky: Tomáš Liška, Petr Voráček, Jiří Cozl, Adolf Pech, Petr Nový

Dne 22. června 2021 ve večerních hodinách došlo v Liticích před Lidovým domem ke kolapsu muže, který upadl do bezvědomí a nedýchal. Kolapsu byl přítomen příslušník Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje (HZS PK) Lukáš Fořt, toho času mimo službu. Bezodkladně zareagoval a zahájil kardiopulmonální resuscitaci. Při nepřímé srdeční masáži mu byl nápomocen přítomný Ladislav Fišera, člen JSDH Litice a občan Martin Houdek, který držel hlavu resuscitovaného v záklonu. S ohledem na závažnost situace byla na místo prostřednictvím tísňové linky 155 povolána zdravotnická záchranná služba, která si po příjezdu pacienta převzala a pokračovala již v odborné kardiopulmonální resuscitaci, kdy se následně podařilo pacienta navrátit ke spontánnímu oběhu. Dle vyjádření lékaře Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS PK) Marcela Hájka byla před příjezdem ZZS prováděna velmi kvalitní manuální srdeční masáž na pevném podkladu, tedy velice účinná. Zachránci Lukáš Fořt, Ladislav Fišera a Martin Houdek mají díky svému včasnému zareagování nemalý podíl na záchraně bezprostředně ohroženého života.

  • Lukáš Fořt (příslušník HZS PK, ÚO Plzeň sloužícího na požární stanici Plzeň Střed)
  • Ladislav Fišera (člen jednotky SDH litice)
  • Martin Houdek

(výňatek z tiskové zprávy)

Mgr. Adriana JAROŠOVÁ
tiskové oddělení
Kancelář primátora města Plzně

Odkazy do noveho okna

Hasici_Fort_Fišera_Houdek

Hasici_Fort_Fišera_Houdek 

Detailní náhled

Hasici_Kosutka_velitel_Jarošík_duben_21

Hasici_Kosutka_velitel_Jarošík_duben_21 

Detailní náhled

primátor_Baxa_radní_Zrzavecky

primátor_Baxa_radní_Zrzavecky 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem