HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plameny zasáhly půl hektaru lesa. Pomohl i vrtulník

Nedaleko Malé Moravy zdolávali ve čtvrtek 25. července odpoledne a vpodvečer šumperští hasiči požár lesa na území o rozloze půl hektaru. 

S plameny na počátku pomohl šesti shozy vrtulník s bambivakem, a tak se jednotkám podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření na okolní porost. Jednalo se o náročný zásah, který hasičům ztěžoval kamenitý terén. V něm prorůstaly kořeny stromů, které měly tendenci prohořívat. 0.jpg

Vodu dopravovali hasiči kyvadlově cisternami z místního přírodního zdroje. Na místě působily čtyři jednotky, z toho jedna profesionální ze Šumperka a dobrovolné jednotky z Hanušovic, Jindřichova a Starého Města. Zcela uhasit požár se podařilo ve večerních hodinách. Poté požářiště předali správci lesa, který má povinnost místo hlídat. Vrtulník, který našim hasičům na začátku zásahu pomohl, shodou okolností hasil jiný požár lesa v sousedním údolí na hranici Olomouckého a Pardubického kraje poblíž Dolní Moravy. Škodu správce lesa předběžně odhadl na sto tisíc korun, příčinu nyní vyšetřujeme.

Období sklizně a sucha zvyšuje riziko vzniku požárů. Dodržujte, prosím, následující doporučení, abyste toto nebezpečí snížili:

HASIČI RADÍ: Jak předejít požáru v období sucha a žní?

por. Mgr. Lucie Balážová, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem