HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plameny, které pohltily halu s drůbeží, způsobily škodu za deset milionů korun

„Za poslední dobu to byl jeden z velmi náročných zásahů,“ přiznává velitel zásahu nprap. František Markl ze stanice Holice, který v noci na pátek bojoval s plameny, které zasáhly drůbežárnu ve Starých Holicích, kde bylo asi 8 tisíc kuřat. Hned po příjezdu prvních jednotek na místo byla téměř celá střecha, o délce asi 80 m, v plamenech. Krátce po příjezdu se již střecha haly začala v jednom místě bortit. „Zakázal jsem vstup do objektu, provedli jsme několik proluk do střech, aby se požár nešířil dále. Povolaný statik nám zakázal vstoupit dovnitř objektu a zakázal i vstup na střechu. Zásah jsem tedy vedl pouze zvenku,“ přibližuje těžké chvíle u zásahu jeho velitel. Po celou dobu zásahu museli hasiči používat dýchací přístroje.

Pro ochranu kuřat byl do haly vháněn čerstvý vzduch pomocí přetlakové ventilace a tím se část kuřat zachránila. Skrytá ohniska mezi stropem a střešní konstrukcí byla postupně odhalována pomocí termokamery a postupně hašena. Zřízena musela být kyvadlová doprava vody na místo požáru.

Ve ¾ haly se do ranních hodin zřítil strop. Statik až s denním světlem rozhodl, že hasiči se mohou maximálně pohybovat v hale do vzdálenosti 15 metrů od vchodu. Hasiči tak mohli začít vyklízet halu s kuřaty po páté hodině ranní. Vytvořen byl lidský řetěz a kuřata byla postupně umísťována do druhé haly. Práce musely být přerušeny z důvodu náhlého pohybu střechy. Hasiči objekt stabilizovali a kuřata se podařilo vyklidit ze dvou kójí. V ranních hodinách bylo provedeno vystřídání jednotek hasičů.  

Poté, co byla kuřata vynesena z části objektu, do které statik povolil vstup, začalo se s rozebíráním konstrukce. Postupovalo se pomalu, musela se vždy vyklidit část haly a poté se mohla konstrukce začít rozebírat.

Po celé dopoledne na místě požáru pracovali vyšetřovatelé, kteří zjišťovali příčinu vzniku požáru. Za vznikem požáru bude s největší pravděpodobností ventilátor, kterým se žene vzduch do haly. Ventilátoru se zřejmě zadřelo ložisko. Požár se šířil mezi sendvičovými stěnami, směrem ke stropu. Plameny se následně rozšířily na střechu. Škoda bude s největší pravděpodobností vyčíslena na 10 milionů korun.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Požár Holice 11.6.2021

Požár Holice 11.6.2021 

Detailní náhled

Požár Holice1 11.6.2021

Požár Holice1 11.6.2021 

Detailní náhled

Požár Holice3 11.6.2021

Požár Holice3 11.6.2021 

Detailní náhled

Požár Holice4 11.6.2021

Požár Holice4 11.6.2021 

Detailní náhled

Požár Holice5 11.6.2021

Požár Holice5 11.6.2021 

Detailní náhled

Požár Holice6 11.6.2021

Požár Holice6 11.6.2021 

Detailní náhled

Požár Holice7 11.6.2021

Požár Holice7 11.6.2021 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem