HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Písečtí hasiči cvičili likvidaci kyseliny chlorovodíkové

Likvidace úniku nebezpečných látek patří zcela jistě k nejobtížnějším zásahům hasičů. Písečtí profesionální a dobrovolní hasiči si v pondělí 30. května v rámci taktického cvičení prověřili všechny činnosti spojené s likvidací havárie nebezpečné látky uvnitř výrobního závodu, a to včetně evakuace osob.  

Námět cvičení byl naplánován tak, že byla simulována havárie při přepravě 600litrového barelu s kyselinou chlorovodíkovou. Barel byl dle plánu cvičení poškozen při manipulaci na vysokozdvižném vozíku. V době úniku kyseliny bylo ve výrobním závodě dvacet osob. Z uniklé kyseliny chlorovodíkové se uvolňuje plynný chlorovodík, který při nadýchání dráždí ke kašli, vyvolává slzení a dušnost. Zaměstnanci závodu proto ihned po zjištění úniku zahájili evakuaci a událost nahlásili na tísňovou linku 112.
Po příjezdu hasičů do závodu a provedeném průzkumu velitel zásahu rozhoduje, kteří příslušníci budou vysláni do nebezpečného prostoru k utěsnění barelu a kteří budou zatím budovat dekontaminační stanoviště. Příslušníci určení pro zásah v nebezpečné zóně musí být oblečeni do protichemických obleků a kromě prostředků na utěsnění nádoby s kyselinou jsou vybaveni zavodněným vysokotlakým proudem, kterým kyselinu v plynné podobě zkrápějí. Po utěsnění praského sváru na barelu, kterým kyselina vytéká, musí hasiči vyteklou kyselinu neutralizovat a výrobní halu odvětrat.
V průběhu zásahu hasičů ve vytýčeném nebezpečném prostoru je zřízeno dekontaminační stanoviště, kterým zasahující hasiči musí projít.

 

 

 

Odkazy do noveho okna

3 Cvičení - únik kyseliny - 30. 5. 2016 (1)

3 Cvičení - únik kyseliny - 30. 5. 2016 ... 

Detailní náhled

2 Cvičení - únik kyseliny - 30. 5. 2016 (3)

2 Cvičení - únik kyseliny - 30. 5. 2016 ... 

Detailní náhled

1 Cvičení - únik kyseliny - 30. 5. 2016 (2)

1 Cvičení - únik kyseliny - 30. 5. 2016 ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem