HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pětiletý Plamínek

Hasičský záchranný sbor Strakonice pořádal dne 5. května 2012 V. ročník soutěže v požárním sportu „Otavský Plamínek“.  

 
Hasičský záchranný sbor Strakonice, ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska okresu Strakonice, pořádal dne 5. května 2012 od 13:00 hodin na volné ploše pod areálem „Hvězda v ul. Ellerova ve Strakonicích již V. ročník soutěže v požárním sportu „Otavský Plamínek“. Letošní ročník se konal již potřetí pod záštitou senátora Parlamentu České republiky Ing. Bc. Miroslava Krejči, CSc.
 
Fotografie z akce naleznete ve fotogalerii.
V centru města na břehu řeky Otavy se tak znovu po roce utkaly kolektivy mladých hasičů z celého okresu Strakonice v tradiční hasičské disciplíně Požární útok. Otavský Plamínek je již pátým rokem první soutěží rozbíhající se mládežnické sezony.
 Mladí hasiči soutěžili v kategorii mladší (děti od 6 do 11 let) a starší (děti ve věku 11 až 15 let). V letošním roce, stejně jako v minulém, soutěžila i kategorie těch nejmenších, kterou je přípravka (děti ve věku do 6 let). Soutěže se zúčastnilo celkem 38 kolektivů mladých hasičů ze 17 obcí celého okresu. Letošní ročník byl navíc ještě obohacen hosty z okresu Klatovy. Zavítala k nám dvě družstva ze Soběšic. Rovná čtyřicítka soutěžících týmů znamenala více než 300 soutěžících dětí.
 Začátek programu byl poznamenán počasím. Dopolední slunce vystřídal popolední déšť, který s blížící se třináctou hodinou nabíral na síle. Nakonec se ale vše v dobré obrátilo. Proto byl nástup o několik desítek minut posunut a začalo se rovnou s doprovodným programem.
 Nejprve byl všem přítomným představen jedenáctiletý Ruda Duraj z Volenic. Ten v únoru minulého roku zachránil život své mladší kamarádce, kterou vytáhl z prolomeného ledu požární nádrže v obci Slivonice. Za svůj záslužný čin byl odměněn cenou Mediálního partnera, udělovanou v rámci ankety Zlatý záchranářský kříž 2011. Cenu převzal 17. dubna tohoto roku z rukou prezidenta České republiky.
 Dále se v programu tradičně představily naše plamínkovské mažoretkyMiniotavanky. Tato mažoretková skupina, působící při MěKS Strakonice, obsadila dne 1. května vynikající třetí místo v oblastním kole Národního šampionátu mažoretek ČR v Kladně. Staly se tak druhými vicemistryněmi oblasti, a tudíž vybojovaly i postup do Národního finále Čech, které se uskuteční ve dnech 2. – 3. června právě ve Strakonicích.
 Dalším bodem programu byla prezentace a představení činnosti Statku Petrovice, kde žije a působí Kateřina Santarová, která zde pracuje s dětmi … a koňmi. A právě ona a šest jejích čtyřnohých miláčků bylo s námi na placu celé odpoledne. Koníci více než tři hodiny trpělivě vozili děti, pro které to byl jistě nevšední a atraktivní zážitek.
 Před druhou hodinou jsme zvládli i posunutý nástup, takže krátce po čtrnácté hodině se rozběhla vlastní soutěž Otavský Plamínek. Vzhledem k počtu soutěžících a také k hrozbě možnosti deště se tentokrát v jednom soutěžním kole postupně představovaly jednotlivé kolektivy mladých hasičů, přípravkou počínaje. Požární útok představuje velmi atraktivní disciplínu, ve které družstva předváděla souhru při spojování hadicového vedení a při práci s přenosnou motorovou stříkačkou. Sledovali jsme mnohdy velmi úporné boje s „neposlušným“ materiálem a i dětí se sebou samými. Ale nikdo se jen tak nevzdával.
 O stoupajícím zájmu o soutěž svědčí i ten fakt, že v letošním roce přijelo soutěžit o osm kolektivů více než v předešlém roce, kdy jich bylo 32 a o celých 26 kolektivů více než při I. ročníku soutěže v roce 2008. Důležité pro nás je především to, že došlo k obnově činnosti některých kolektivů, které v minulosti svoji činnost přerušily nebo ukončily. Věříme, že právě tato akce rovněž přispěla k jejich znovuobnovení a je to tak dobře pro všechny, neboť v soutěžící mladé generaci jsou nástupci současných záchranářů profesionálních nebo dobrovolných.
 Pro přítomné bylo připraveno ještě jedno překvapení. Před půl třetí nad soutěžní plochou zakroužilo sportovní letadlo a záhy přistáli mezi soutěžící tři parašutisté z Aeroklubu Strakonice. 
 Pro diváky i soutěžící děti byla k dispozici celá řada doprovodných akcí. Součástí programu byla výtvarná disciplína „Maluj, jak umíš“ pro děti bez rozdílu věku. Mladí výtvarníci zde předváděli své umění a pouštěli uzdu fantazii. Program byl letos znovu rozšířen i o účast příslušníků Armády ČR z 25. PLRB Strakonice.
 K dispozici účastníkům akce byla v průběhu celého odpoledne rovněž k prohlédnutí zásahová vozidla HZS.
 
 
Výsledky soutěže
 
Po sedmnácté hodině byla jednokolová soutěž u konce. Při závěrečném nástupu obdržely všechny kolektivy hodnotné ceny, poháry a medaile. V kategorii přípravka zvítězili prckové z Volyně, která dále slavila prvenství a také třetí místo v kategorii starších. Byla tak bezesporu nejúspěšnějším kolektivem letošního ročníku soutěže. Mezi mladšími zvítězili mládežníci z Poříčí. Vzhledem k rovnosti časů jsme byli v této kategorii svědky i dramatického „rozstřelu“ mezi družstvy z Čepřovic a Malenic o 3. místo, ve kterém čepřovičtí přetáhli štěstěnu na svoji stranu a zvítězili. Poprvé se naší soutěže zúčastnil kolektiv z Hajan a dále naši hosté ze Soběšic. Nejmladším účastníkem soutěže byl Davídek Šimák z Drahonic (3,5 roku).
 Speciální cenu, jako poděkování za dlouhodobou práci s mládeží, obdržel kolektiv mladých hasičů ze Střelských Hoštic, který se tak podívá dne 12. května do ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou, kde ZPMV připravuje, ve spolupráci s rádiem Blaník, HZS Jčk a dalšími složkami IZS, dětský den plný her, soutěží a zábavy.
 K dispozici měla soutěžící družstva jen jediný pokus, proto se všichni moc a moc snažili. I když jsme byli svědky „drobných“ potíží a neplatných pokusů, nikdo to bez boje jen tak nevzdal. Všichni statečně závodili až do konce. Jsou to přeci pořádní
HASIČI.
 Máme tedy další ročník soutěže úspěšně za sebou. Poděkování tak patří všem, kteří podporují a zajišťují projekt OTAVSKÝ PLAMÍNEK. Informace o nás naleznete rovněž na našich nových webových stránkách www.otavskyplaminek.cz
 
 
 
Výsledky soutěže "Otavský Plamínek 2012" - Strakonice 5.5.2012
 
 
 
 
 
 
 
Pořadí
Přípravka
Mladší
Starší
Kolektiv
Čas
Kolektiv
Čas
Kolektiv
Čas
1
Volyně
42:03
Poříčí
24:19
Volyně A
21:50
2
Drahonice
43:28
Bavorov A
24:31
Štěkeň
25:25
3
Bavorov
43:37
Čepřovice A
26:37
Volyně B
27:44
4
Poříčí
51:62
Malenice A
26:37
Poříčí
26:65
5
Malenice
55:19
Volyně
27:28
Čepřovice
26:93
6
Hajany
56:53
Bavorov B
29:47
Střelské Hoštice
27:44
7
 
 
Hajany
35:72
Drahonice
28:00
8
 
 
Drahonice
35:75
Slaník
31:62
9
 
 
Čepřovice B
36:35
Bavorov
32:31
10
 
 
Čestice
38:28
Katovice
33:78
11
 
 
Sousedovice
38:72
Hajany
36:88
12
 
 
Střelské Hoštice A
NP
Vodňany
47:88
13
 
 
Střelské Hoštice B
NP
Zaboří
55:59
14
 
 
Malenice B
NP
Sousedovice
57:22
15
 
 
Soběšice
NP
Tchořovice
73:22
16
 
 
Štěkeň
NP
Soběšice
86:44
17
 
 
Dřešín
NP
Dřešín
NP
 
 
 
Za HZS Strakonice zpracoval: plk. Ing. Ota Šmejkal, ředitel územního odboru Strakonice, HZS Jihočeského kraje

 

vytisknout  e-mailem