HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Perná neděle v Adršpašských skalách

Záchrana osoby, Adršpach (3).JPEGSložky IZS tady zasahovaly v neděli 12. 6. 2022 odpoledne hned dvakrát krátce po sobě.

Nejprve byl v 14:30 vyhlášen poplach kvůli zranění horolezce, ke kterému mělo dojít poblíž bodu záchrany č. 128 u skalního útvaru Starosta. V doprovodu a po základním ošetření od známých se osoba dopravila naproti složkám IZS skalami ke Krakonošovu piánu. Tady už našli hasiči zraněného i v péči policejní hlídky, která ho převezla dál směrem k sanitnímu vozu zdravotnické záchranné služby.

O něco náročnější, zejména kvůli následnému transportu, byl zásah u druhého pacienta. V 14:36 bylo na tísňovou linku ohlášeno zhoršení zdravotního stavu u jedné osoby, která se nacházela shodou okolností velmi blízko místa prvního zásahu, bodu záchrany č. 126. Osoba byla v péči ZZS. Stabilizovanou ji ve vakuové matraci snesli zasahující na místo, kam se dostala zásahová technika i se sanitkou, částečně po schodech.

Na zásazích se podíleli profesionální hasiči ze stanic Broumov a Náchod, JSDH Teplice nad Metují a Adršpach, Skalní záchranná služba, ZZS KHK a Policie ČR.

V souvislosti s nadcházející letní sezónou připomínáme a doporučujeme pár základních pravidel bezpečného pohybu po skalních městech. Turisté by měli být na cesty po skalních městech náležitě vybaveni (oblečení, odpovídající obuv), měli by s sebou mít dostatek tekutin a jídla, protože náročný terén může rychle vyčerpávat fyzické síly. Do výbavy patří i nabitý telefon, nejlépe s nainstalovanou aplikací Záchranka. Po cestě by si měli návštěvníci všímat nejen klasického turistického značení, ale také cedulek s body záchrany.

Body záchrany najdou turisté na území celého Královéhradeckého kraje, nejhustší síť pokrývá území CHKO Broumovsko (181 bodů) a území Krkonošského národního parku (141 bodů na území Královéhradeckého kraje).

Královéhradecký kraj je specifický přítomností skalních měst, jedná se o oblasti orientačně velice náročné a jejich terén je pro provedení záchranných prací obtížný. I z toho důvodu přistoupil hasičský záchranný sbor ve spolupráci se Skalní záchrannou službou k pokrytí území CHKO Broumovsko sítí bodů záchrany komplexněji než v jiných lokalitách ČR.

Body záchrany jsou důležité nejen pro přesnou lokalizaci osob v případě nutnosti provedení záchrany, ale využívají je také složky IZS při organizaci jednotek na místě zásahu a při rozhodování o nasazení sil a prostředků. Vzhledem ke specifičnosti terénu na území CHKO Broumovsko byla příslušníky sboru uskutečněna skutečně detailní příprava. V místě každého bodu byly pro potřeby zásahu záchranných složek zmapovány možnosti digitálního a analogového spojení s KOPIS HZS Královéhradeckého kraje, dostupnost místa pro zásahovou techniku všech složek IZS, možnost přistání vrtulníku v blízkém okolí, případně možnost vyzvednutí zraněné osoby na lanovém podvěsu nebo palubním jeřábem vrtulníku.

V případě, že se lidé dostanou v těžko přístupném terénu do situace, že budou potřebovat pomoc záchranných složek, je důležité setrvat na smluveném kontaktním místě a nikam nechodit. Pro tyto účely jsou ideální právě body záchrany. Každý z nich má svůj unikátní kód a pracovníci operačního střediska znají jejich přesné souřadnice.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK

Odkazy do noveho okna

Záchrana osoby, Adršpach (1)

Záchrana osoby, Adršpach (1) 

Detailní náhled

Záchrana osoby, Adršpach (3)

Záchrana osoby, Adršpach (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem