HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Panda červená svým útěkem v ZOO Olomouc potrápila nejen zasahující hasiče.

Prostřednictvím hovoru na linku 112 HZS Olomouckého kraje jsme ve čtvrtek 2.12.2021 v podvečerních hodinách přijali ohlášení o útěku Pandy červené do jiné části v ZOO, tak nešikovně, že zůstala ve výšce zhruba 12 metrů a nechtělo se ji za nic zpět. K místu vyrazila jednotka ze stanice Olomouc. Po důkladném průzkumu okolního terénu a diskuzi nad různými způsoby záchrany, bylo samozřejmostí prioritou hlavně bezpečí a nezranění „zvířecího uprchlíka“. 

Panda červená na útěku v ZOO Olomouc.Panda červená na útěku v ZOO Olomouc.

Profesionální lezec z hasičské skupiny se k poplašenému zvířeti přiblížil, bohužel tento způsob záchrany se nejevil jako budoucí možný a úspěšný. Součástí záchranné strategie bylo prořezání několika menších stromů a odstranění a natažení záchytné, záchranné sítě. Je nutností doplnit, že zmiňované Pandě se nikterak nechtělo zpátky na zem. K diskomfortu ve výšce ji po desítkách minut přesvědčila až nekončící různá přesvědčování, manipulace se stromem, či jiné nikterak drastické hasičské metody. Domýšlivému čtenáři jistě neunikne i zamyšlení jak v tomto kontextu vypomohla hasičská hadice, voda či jiné vybavení z „modromajákových“ vozidel u zásahu. Veškerou obranou snahu zvířátko naštěstí brzy vyhodnotilo v úlevě vrátit se zpět, tedy přesněji blíž k jednomu z hasičů, který ji zachytil do rukou a poté nezraněnou, bez známek větší ztráty energie předal ošetřovatelům v ZOO. Slovy zasahujícího velitele šlo o opravdu netradiční zážitek, důležité je že s zdařilým, bezpečným koncem. To se bohužel né vždy při naší každodenní rutinní práci u požárů d dopravních nehod stává.

Foto vzhledem k odpolednímu času a odstupu máme k  dispozici pouze v jednom provedení. A téměř se dá říci, že ji na snímku (tedy tu Pandu uprchlíka) musíte soutěživě hledat!

Zdeněk Hošák - tiskový mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 721810541 T: 950770039
M: zdenek.hosak@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

IMG_1069 2

IMG_1069 2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem