HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pálení trávy se mnohde majitelům nevyplatilo

Vyšetřovatelé hasičů dnes udělili další pokuty 

Požár pokácených stromů likvidovaly dvě hasičské jednotky
Požár pokácených stromů likvidovaly dvě hasičské jednotky
Foto: JSDH Dolní Dboruč
Foto: JSDH Dolní Dboruč
Fotografie z požáru truhlárny dodal JSDH DOlní Dobrouč
Fotografie z požáru truhlárny dodal JSDH Dolní Dobrouč
HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim
               V úterý 28. března v 15.49 hodin vyjížděli profesionální hasiči spolu s jednotkou dobrovolných hasičů Chrudim na požár trávy podél řeky Chrudimky mezi Chrudimí a obcí Tuněchody. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že hoří suchá tráva na ploše přibližně 5 x 40 m s pokácenými stromy připravenými na odvoz. I pokácené stromy byly již v plamenech. Požár byl zlikvidován třemi C proudy. Příčinu vzniku požár nyní zjišťuje vyšetřovatel.
 
HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice
            Do Lázní Bohdanče směřovaly hasičské vozy v 16.52 hodin. Za bohdanečskou sokolovnou hořela tráva o rozloze přibližně 100 x 100 m. V 17.45 hodin se podařilo hasičům požár zlikvidovat. Požár způsobil muž při pálení hromady nepořádku. Vyšetřovatel udělil muži na místě pokutu.
 
HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí
            Požár truhlárny v Černovíru likvidovalo ve středu 28. března šest hasičských jednotek (profesionální jednotka z Ústí nad Orlicí, jednotka Správy železniční dopravní cesty Česká Třebová a dobrovolné jednotky z Ústí nad Orlicí, Letohradu, Dolní Dobrouče a Černovíru). Operační středisko hasičů přijalo tísňové volání v 17.24 hodin. Při příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že hoří v půdním prostoru truhlárny. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 18.12 hodin a zcela zlikvidován byl v 19.20 hodin.
            Podle slov vyšetřovatele majitel plošně vypaloval trávu, přičemž se dopustil přestupku dle zákona o požární ochraně. Tady hrozí pokuta do 25 tisíc korun. Pálení trávy, ale požár truhlárny nezpůsobilo. Muž navíc na kupě spaloval staré věci a od této kupy se vznítilo uskladněné dřevo. To bylo umístěno poblíž truhlárny. Na střechu zřejmě odlétla jiskra nebo vlivem obrovského žáru se vznítila eternitová střecha. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Majitel od vyšetřovatele dostal okamžitě blokovou pokutu. Hasičům se podařilo rychlým zásahem uchránit majetek ve výši 5 milionů korun.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem