HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ostravští hasiči hledali radioaktivní balíček na České poště

Pomohlo Cesium 137... 

Dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Městská police Ostrava se zapojily v úterý 17.4.2012 odpoledne do taktického cvičení složek IZS, jehož cílem bylo objevit balíček s radioaktivní látkou v objektu České pošty v Ostravě-Hrabůvce.
cviceniIZSpostaOstrava (22).JPG
 
 
V úterý po třinácté hodině oznámila pracovnice pošty na tísňové lince hasičů, že objevila otevřenou zásilku s neznámou látkou v balíku označeném „Radioactive material“. V zásilce byl skutečně uzavřen radionuklidový zdroj (URZ – Cesium 137), který cvičícím dodala Chemická laboratoř HZS MSK ve Frenštátu pod Radhoštěm.
 
Zasahující hasiči (stanice HZS MSK Hrabůvka a Zábřeh) si vyzkoušeli pohyb v protichemického obleku a orientaci v neznámém prostředí. Nebezpečnou zásilku nalezli ve skladu pošty pomocí detekčního přístroje URAD 115, který signalizoval přítomnost radioaktivního záření. O nalezení balíčku a naměřených hodnotách informovali velitele zásahu, který povolal pohotovostí vozidlo Chemické laboratoře. Jeho pracovnice pak uložila balíček do bezpečné schránky.
 
Další skupina hasičů připravila venku dekontaminační pracoviště, které tvořila provizorní záchytná nádrž, sestavená z hadic a nepromokavé plachty. Hasiči v protichemických oblecích po návratu z pošty prošli nejprve dozimetrickou kontrolu a pak očistou nad provizorní nádrží.
 
Cvičení pozorně sledovali studenti SOŠ a VOŠ požární ochrany ve Frýdku-Místku a také několik kolemjdoucích obyvatel Ostravy.
 
Další foto z HZS MSK je na: http://www.pozary.cz/clanek/54146-ostravsti-hasici-hledali-cvicne-radioaktivni-balicek-na-ceske-poste/

vytisknout  e-mailem